2024-03-17 619 views
呢日嚟咗探望將軍澳嘅友人 經過佢樓下嘅商場 聞到有陣濃郁嘅蝦味 友人話呢間係新開嘅拉麵店 主打蝦湯拉麵😆蝦紅湯拉麵成間鋪充滿着蝦嘅香味 呢碗拉麵嚟嘅時候都好大浸鮮味撲埋嚟😻 湯底原來用咗好多款嘅蝦熬製而成 都見到蝦湯係比較稠杰 面頭仲有蝦油醬 同埋大量嘅日本櫻花蝦 撈埋一齊食更加有風味 仲有4隻已剝殼嘅蝦喺面 方便我呢啲懶人😚美國和牛肩胛肉眼 醬油牛骨清湯拉麵呢個係期間限定嘅拉麵🍜 麵質都幾有咬口 湯底係醬油牛骨清湯 湯底唔會太鹹 呢個拉麵仲用上咗好多片美國和牛肩胛肉眼 肉味幾香 仲有啲秀珍菇同埋白蘿蔔喺湯入面 半熟嘅溏心蛋都味道唔錯🍳 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子佢嘅賣相幾靚 見到佢有原隻蝦仁🍤 面頭有大量嘅櫻花蝦🤩 蝦仁底下仲有雞肉餡料 整體味道都有好香嘅蝦味雞湯浸蘿蔔因為食完佢嘅牛肩胛拉麵入面嘅白蘿蔔 覺得佢真係整得好入味好甜 所以嗌多咗呢一份小食🥕 雞湯嘅味道幾濃郁 白蘿蔔依然係好香甜 份量都算幾適中呢間嘅蝦湯都真係比較出色嘅 如果好鍾意食蝦嘅朋友就要嚟試吓啦🦐

蝦紅湯拉麵
蝦紅湯拉麵