2023-09-30
近年香港人主打健康生活,引致三高ge食物避得救避;但系有時忍唔住想食D重口味食物。香港ge東南亞餐廳總數唔算多,主要以星馬菜系同泰國各地菜式為主。印尼菜-系試呢間之前真系「只聞樓梯響」。呢間「峇里堂」ge來頭,相信好多高手已經詳細介紹過,小弟唔再「亂拋書包」。好多人對印尼菜式或者食物,主要有以下印象:印尼沙嗲、蝦片、重甜、重辣。當然,呢次試到ge款式,自然包括岩岩提到ge感覺;不過,「峇里堂」ge印尼廚師會唔會遷就香港人,將自己ge特色「加加減減」,定系原汁原味,比我地嘗試到印尼菜原本風味。總算趁呢次的起心肝,見識一下呢間排隊名店。小弟幫襯星期六晚餐,始終比較多人;等左十幾分鐘,終於可以系選擇困難症發作後,揀左以下菜式嘗鮮:第一款送到小弟面前ge,系呢款「沙嗲豬肉配米餅」。單純作為晚餐菜式,份量唔算多,賣相唔系走精緻路線;但系味道就好深刻:-米餅炸到外皮金黃,咬落去算爽脆,唔會太硬,加埋醬汁岩岩好;好難得食道一間餐廳ge米餅系「舒服」-個切絲豬肉更令小弟驚喜。本來試到些少甜醬個陣,已經覺得好得意,因為甜味稍稍蓋過豬肉本來微鹹同微油 ge風味;但裡面再加埋沙嗲(呢間沙嗲帶少辣同少少黃姜味
印尼菜-系試呢間之前真系「只聞樓梯響」。
好多人對印尼菜式或者食物,主要有以下印象:
印尼沙嗲、蝦片、重甜、重辣。
總算趁呢次的起心肝,見識一下呢間排隊名店。
ge風味;但裡面再加埋沙嗲(呢間沙嗲帶少辣同少少黃姜味);結果成件事「微辣、帶甜、微鹹、微油」。
「嘩,真不愧重口味」
「炒通菜?其他餐廳都有啦」-對唔住,您真系試左先再講。
呢間選用ge通菜,比起其他餐廳ge更幼身。如果您怕食到比較硬ge部分,放心,個通菜同樣爽脆。
只系通菜真系太新鮮,炒個陣出左好多水,稍微沖淡蝦醬個味道。
個碟串燒「完美示範」乜野叫做印尼沙嗲:本來捻住羊肉會有少少騷味,點知成個串燒淨系食到「沙嗲+甜醬+花生粉(唔肯定?) 」味道,羊肉淨番少少韌性質地,唔算難咬,真系主力食汁。
試曬三款菜式,系唔系覺得好奇怪,「點解唔配埋個黃姜飯?」
查實系小弟食唔到甘多
如果想黎試呢間,記住記住記住,一定要配飯。
呢間排隊名店,環境算乾淨,服務算唔錯,但老闆加員工人數較少,整體等候試間較長(尤其周末及公眾假期),加上價錢有D小貴;可能平日下晝,或者三五知己一起幫襯ge話比較化算。