2023-05-18 557 views
鮨石開業4個多月,位於尖沙咀鬧市地帶,店內佈置綠色植物感覺雅緻🪴「神石」廚師發辦 ISHI OMAKASE $1680 先附前菜一整碟呈上有3款:🖤水雲海草 酸酸哋好開胃🦀東京灣賴尿蝦 木之牙綠色味噌醬🦑富山縣螢光魷魚 當造食材,配上日本通豆 師傅話要打開豆外衣食裡面啲豆肉!入口好清新!刺身:🔸左口魚邊&左口邊肉 用上東京灣左口魚,表面輕烤過油脂香濃,師傅建議食薄切時配上山葵~🔸北海道紫海膽,半隻咁上,中間有順菜及自帶嘅透明滑黏液增加口感,海膽味道清甜!🔸鯛魚白子 季節當造食材,估唔到呢度有鯛魚白子食,外皮光滑,咬入口先是爽口然後口腔裡爆發出creamy 感覺礦物質味道✨鮨石Fusion 菜式:🦀魚子醬毛蟹燒賣,配上蟹汁,中日合壁菜式新鮮感滿滿,新鮮蒸起嘅燒賣好香蟹味,入口蟹味香濃層次豐富,尾段仲有紫蘇葉嘅香氣!🔸汁煮鮟鱇魚肝,2大塊入口即化!🔸火炙赤鯥魚 配上柚子胡椒,火炙過赤鯥魚 魚脂香濃,配上裝飾夏之雪葉子🍃✨鮨石Signature:🍞吉列野生中拖羅三文治,夾心中拖羅肉質粉嫩粉嫩,外層烘吐司脆卜卜裡層中拖羅軟腍,三文治幾有特色!🍣壽司▫️地金目鯛 魚肉滑身味道清甜▫️池魚 配上蔥蓉,

「神石」廚師發辦 ISHI OMAKASE $1680
先附前菜一整碟呈上有3款:
🖤水雲海草 酸酸哋好開胃
🦀東京灣賴尿蝦 木之牙綠色味噌醬
刺身
✨鮨石Fusion 菜式:
🔸汁煮鮟鱇魚肝,2大塊入口即化!
✨鮨石Signature:
🍣壽司
▫️地金目鯛 魚肉滑身味道清甜
▫️池魚 配上蔥蓉,厚身魚鮮甜~
▫️火炙梳子魚 外皮脆身肉質爽口油份滿溢
▫️野生希靈魚 配上蔥蓉,魚肉嫩滑獨有魚味濃郁食完會回甘😝
▫️大拖羅 超粉嫩嘅大拖羅!撒上海藻鹽,入口有粒粒鹽口感,大拖羅入口即化😍
▫️赤鯥魚 壽司版本
▫️赤身醬油漬 配上長芋漬及蔥

▫️北海道海膽 紫菜包著整個放入口!
🍲湯品:味噌湯
🍎甜品: 青森蘋果及北海道蜜瓜,入口超鮮甜🥰
Type of Meal
Dinner