2024-06-03
今日同老公黎到尖沙咀Z Centre嘅胡同,餐廳係18樓高,可以睇到勁靚嘅維港景色,環境舒適優雅,而且餐廳裝修古色古香。-今次我哋叫咗餐廳嘅Dinner Tasting Menu,由前菜都甜品,足足有六款,而且仲可以加錢食片皮鴨。-首先前菜係三道菜嘅,分別有椒香口水雞、松露鮮鮑片、蔥油北海道帶子,份量啱啱好,味道非常有驚喜,尤其係北海道帶子同埋鮑片,帶子嘅蔥油非常濃香,食落回味無窮。而鮑片亦都好獨特,睇落以為係原隻鮑魚,原來實際上係片開咗,足足有5/6片,鮑魚每一片都爽口彈牙,而且充滿咗松露嘅鮮味。-跟住落嚟係黑椒和牛酥同竹炭魚香咸水角,兩個嘅口感都好酥脆,當中特別鐘意黑椒和牛酥,濃厚嘅黑椒配上嫩滑嘅和牛,再加上酥脆嘅外皮,簡直一流。-下一道係京式龍蝦同雞油慢煮鱈魚,成個龍蝦頭豎立,賣相非常吸引,龍蝦肉彈牙得來味道唔錯,份量亦都吾少。而鱈魚雪白嫩滑,都幾吾錯,估吾到雞油同鱈魚都幾夾喎。-跟住係老干媽雞絲炆伊麵,老干媽果然係冇得頂,再加上雞絲同夠晒獲氣嘅伊麵,幾吾錯。-最後嘅甜品係燕窩楊枝甘露,顆粒感十足,味道吾會太甜,啱啱好,非常滿足。