2024-09-01
今次同朋友去左位於尖沙咀諾士佛臺既呢間元祖級居酒屋🏮,居酒屋以古典和風既木製傢具佈置而且仲有埋個日式亭園⛲️係度,真係彷彿身在日本🎏,十分有格調。 另外居酒屋主打日式燒物🍢、自家製美食及刺身🍣,配合埋微昏既環境岩哂拍拖/朋友聚會,把酒談心💗 前菜:♥︎ 紫菜芝士年糕♥︎ 自家製炸雞♥︎ 自家製一人沙律🥗脆卜卜既紫菜配搭芝士年糕,呢個組合我都係第一次試,外脆內軟口感極佳。自家製炸雞🐔香脆美味😋而沙律個汁微酸好開胃,面且配料好特別地有珍珠同埋丸子🍡口感煙韌有咬口‧ 燒物:♥︎ 豚肉車厘茄串♥︎ 牛舌♥︎ 燒活鰻♥︎ 金山寺雞肉♥︎ 原隻汁燒日本魷魚呢度既燒物🍢絕對有水準,燒物當中牛舌👅係我既至愛,牛舌粉嫩爽口而且有滿滿既油脂香味。另外魷魚🦑亦都好好味,魷魚有好香既炭燒味,肉質柔軟有彈性而且Juicy 主食:♥︎ 海膽刺身飯♥︎ 海膽三文魚籽拖羅蓉主食絕對係今餐既重點‼️ 海膽三文魚籽拖羅蓉丼係是日Daily special🌟呢個組合一定係冇得輸🤩,,丼飯面頭鋪滿左海膽,三文魚籽、拖羅蓉撈埋啲飯一齊食合而為一,鮮甜美味層次豐富。海膽刺身飯有埋拖羅呢啲名貴食材,絕對值回票價🙌🏻Alcohol:♥︎ 善之水🍶♥︎ Grap
前菜:
♥︎ 海膽三文魚籽拖羅蓉
Alcohol:
♥︎ 善之水🍶
♥︎ Grape calpis soda
黎到居酒屋又點可以唔飲Sake呢🍶?善之水味道較淡、容易入口、而且米味🌾香醇,適合同朋友淺酌品嚐