2021-07-15
話說好耐都無食拉麵,咁岩今晚約埋同事睇戲,見未夠鐘咪食埋晚飯先,傾傾下佢介紹附近有間食日式麻辣拉麵既鋪頭,唔講咁多,即時叫佢帶我黎啦~一入鋪頭發現裝修都幾有特色,以「惡鬼」為主題等左15分鐘左右,今日主角終於出場 - 「特製麻辣味噌拉麵」,雖然本身好鍾意食辣,但人老左腸胃唔受得, 所以今次只係叫咗中辣, 第一時間當然要試吓湯底, 果然冇令我失望, 入口味增味非常濃郁, 但係又唔覺得好鹹, 而且辣到適中(大約係譚仔三小辣程度), 同埋有少量花椒, 香得來又唔會太搶。 佢地亦用咗較粗嘅麵條, 彈牙得來都掛湯, 叉燒方面用左厚切五花腩,雖然唔算話好入味, 但係非常之淋,配合較濃既湯底是ok的, 流心蛋就反而有少許失望,時間火侯仲未夠, 有一半蛋白依然係流質狀態。總括而言, 其實係幾有特色,因為辣嘅拉麵係香港唔多,值得一試,只係價錢貴左少少。
特製麻辣味噌拉麵
Other Info. :
唔好坐門口bar台,會熱死!