2022-07-31 244 views
旺角豉油街一帶有唔少餐廳食肆,一直往仕德福酒店行到街尾,忽然見到亮眼、新簇簇的紫色外牆,配有大大個方形玻璃窗,感覺像一卡卡的火車。翻一吓餐牌,感覺價錢都合理,內裡坐位也舒服,就入左去食晚餐。 仔細睇餐牌揀食物,發覺呢度嘅食物有著不少港人回憶,鐵板餐、黑牛、紅豆冰、滾水蛋、唂咕等,諗起小時候跟著父母去扒房鋸扒。加上餐廳裝修也確實有幾分懷舊,燈光昏暗、水晶吊燈、高背椅、啡色卡座等。未進食,已嚐到一份令人回味嘅舊香港味道。 不過話說回來,雖然有著港式扒房嘅回憶,但食物也有新派嘅生酮選擇,鐵板餐除左傳統嘅汁料更有熱溶芝士(+$18可轉芝士),我同朋友都係芝士控,各自選了一個鐵板餐。🥘20cm吉列豬扒($118+$25轉套餐) 鐵板餐上枱時嚇了一跳,對20cm完全無概念,但上枱時見到塊吉列豬差不多完美填滿一整塊鐵板,真心$118呢個價錢絕對超值。擺好鐵板後不久,侍應捧著大鍋芝士前來,如同吃鐵板餐的儀式一樣,慢慢將著火的芝士淋在吉列豬扒之上,過程既興奮也滿足。豬扒嘅吉列外皮,薄身但非常酥脆,而豬扒厚度超過2cm,咬落非常嫩滑,容易咬開,有肉味,配上濃濃的嘅芝士漿進食,味道十分香滑可口。吉列豬扒下面

🥘20cm吉列豬扒($118+$25轉套餐)
20cm吉列豬扒配熱溶芝士

吉列豬扒下面,仲有蔬菜墊底,西蘭花、粟米全部有牛油香,而且鮮甜。套餐我仲揀左跟意粉,意粉亦都用牛油炒過,軟硬適中,香口好味。
跟餐意粉

套餐仲有跟牛油餐包,而是日餐湯係甘筍忌廉湯,非常濃稠、鮮味,餐後仲有跟餐甜品-雪糕,呢個雪糕非常重奶味,又夠滑溜。
跟餐甜品 雪糕

講真呢個餐真係完全超值,我最後都係食唔晒,如果細食嘅話,我相信絕對可以兩個人share食。
🥩朋友揀左熱溶芝士牛柳($188),佢揀飲中湯,估唔到今日餐湯係生酮湯-大骨雜菜湯。
牛柳非常厚身,估計足有5cm 厚。要左五成熟,切開時仍見到粉嫩嘅顏色,火候處理得唔錯,牛柳非常容易咬開,無渣、有肉味。

熱溶芝士紐西蘭牛柳

最初唔知跟餐甜品係雪糕,我地仲另外叫左個甜品-焗蕃薯條配雪糕($68),呢個絕對一定要推介!
除左蕃薯條同雪糕之外,竟然仲有棉花糖,係焗到外皮金黃香脆,內裡流心嘅棉花糖,配上蕃薯條一齊食,除左好好味,我已經諗唔到更貼切嘅形容。
焗蕃薯條配雪糕

因為餐廳嘅外牆吸引左入嚟,咁靚嘅外觀以為係高價位西餐廳,但其實以呢個食物質素同份量,價錢絕對合理,完全唔貴,旺角又多一個翻尋味嘅餐廳。
餐飲 唂咕 滾水蛋

2022-07-22