2024-01-06 138 views
今次真係撲晒啦!食完後,口水仲喺度流𓃠。喺「山」,每一道菜都唔係平平無奇嘅擺設,而係帶我去嘅味道嘅山巔巔𓆉。先講講前菜啦,啲灸燒帆立貝嘅煙燻氣息喺咀裏四圍遊,再嚟個蠔加青檸啫喱,咁清新,一啖清爽直達心窩𓊆!吓,仲有個毛蟹!挖到啲蟹肉,好似挖到寶咁,鮮甜得嚟唔膩口。講到盛雲丹啦,個陣真係眼界大開!唔同嘅海膽擺喺一齊,每口都有啲唔同嘅味道,感覺好過癮。揀自己鍾意嘅味道,食落真係爽!响呢度,每樣食物都係用心烹調,好似個燒甘鯛立鱗,脆鱗又香、扎實嘅魚肉,真係一絕。啲天婦羅都炸得啱啱好,唔會太油,各種野菜同魚同炸,內裏又嫩又香,外皮喺咀裏嘩啦嘩啦地𓅿。講到最後嗰碗烏冬,佢嗰香濃蟹膏好攞命喎~每條烏冬都郁到上天,我盞啦~仲要點唔同陳醋,簡直就係藝術品。真係食客啲朋友,上山下海都值得,叮囑你,下次想食日本菜,記得喺「山」試吓。每款料理都話你知,日式料理除咗精緻,仲可以咁有滋有味!呢度嘅美食之旅,我保證你唔會失望!