2017-07-15
老婆大人知道我鐘意食辣同打邊爐,專登帶我到灣仔金公館度食!呢度裝修好靚,單係呢個配料地方,就誇張到爆!我諗咁多打邊爐店,呢間最齊全!就連芝麻都有分兩種咁多。涼菜小食,呢個「胡麻鮮淮山」一定要食。平時無乜地方食得到鮮淮山,配上個胡麻醬,食起上黎,鮮淮山夠晒爽脆!愛食辣,又點可以唔點呢個「青椒糖心皮蛋豆腐」。夠晒香辣,而且個糖心皮蛋,也當真係入口半溶。麻辣拼鮮果香魚湯鍋HK$128哇,一放上黎,個辣度香到呢~~我哋個辣係點咗中辣,啲辣椒多到爆炸!但個麻度同香度,一聞就知度有幾正!唔夠辣既話,中途仲可以加辣椒干,正!打邊爐,又點可以唔點午餐肉,仲要係厚切!左邊係手打牛肉丸,右邊係特選黑豚肉卷。個特選黑豚肉卷超正!入口半溶,爽滑。手打牛丸都好好食,好彈牙、好有咬勁!安格斯肥牛粒用上安格斯肥牛,有雪花,而且牛味特濃!鬼馬墨魚呢個夾咗係個油胙鬼入面,好得意。墨魚都夠晒大舊,都幾有咬口。食到有啲墨魚粒添。豬大腸,必食!夠晒大舊而且十分新鮮爽口。唔會有臭味,洗得好干淨!蒙古羊肉卷,唔會「穌」,又唔錯喎!手打豬肉丸,又係另一唔錯選擇。呢度啲手打丸都好值得試。材料十足,而且夠晒彈牙。手切頂級牛小排話明頂級
麻辣拼鮮果香魚湯鍋
HK$128
唔夠辣既話,中途仲可以加辣椒干,正!
打邊爐,又點可以唔點午餐肉,仲要係厚切!
安格斯肥牛粒
用上安格斯肥牛,有雪花,而且牛味特濃!
鬼馬墨魚
蒙古羊肉卷,唔會「穌」,又唔錯喎!
手切頂級牛小排
話明頂級,堅係唔同啲。雪花分佈均勻,牛味濃郁。係咁易滾一滾變色就好食,滑溜非常!
海鮮拼盤,夠晒誇張!有日本帶子、鮮鮑魚、沙巴龍躉、生猛龍蝦仔。每一款都十分新鮮!個鮑魚,仲係鮮殺,仲有郁緊。龍蝦仔,啲肉夠晒肥美!鮮甜!
最後食埋個甜品,蛋白杏仁茶,夠晒滑!