2023-11-28
作為酸菜魚控,周不時都會搵吓唔同地區嘅酸菜魚店,今次就嚟到位於深水埗區嘅呢間川大哥!呢度係自己用QR code落單嘅,非常方便~ 一睇個menu,發現呢到除咗最主打嘅酸菜魚鍋之外,仲可以食到烤魚、雞煲、川式串燒、川式錫紙燒同川式涼菜等等,食物種類非常之多元化~黃金酸菜魚鍋(小)💰HK$198本身以為會好細兜,但原來份量都超多!我地簡咁小辣,辣度剛剛好,唔會太辣又唔會太酸!魚肉方面,我地簡咗鯛魚片,食落爽口,完全冇腥味!個鍋入面仲有好多酸菜、芽菜同埋娃娃菜~紅薯粉💰HK$22食酸菜魚又點少得薯粉,個酸菜魚鍋本身係冇紅薯粉,所以我地就追加左啲紅薯粉,放落去個酸菜魚湯底度,吸收晒湯底嘅精華,口感煙韌,食得好滋味~娃娃菜 (火鍋湯料)💰HK$36呢到可以將啲火鍋湯料放去個酸菜魚鍋到一齊煮, 朋友同我都係中意食菜之人,見佢鍋入面嘅娃娃菜咁好味,所以就再額外叫多咗份菜~金針菇(火鍋湯料) 💰HK$25比娃娃菜更加超入味,掛湯能力極高,係一定要追加嘅食材~厚切牛脷(2串)💰HK$39牛脷唔會韌,有孜然粉同埋辣粉做調味,好惹味~雞中翼(2串)💰HK$39外邊嘅雞皮燒到好脆,食落啖啖充滿孜然粉嘅味道~蒜
黃金酸菜魚鍋(小)💰HK$198
紅薯粉💰HK$22
娃娃菜 (火鍋湯料)💰HK$36
金針菇(火鍋湯料) 💰HK$25
比娃娃菜更加超入味,掛湯能力極高,係一定要追加嘅食材~
厚切牛脷(2串)💰HK$39
牛脷唔會韌,有孜然粉同埋辣粉做調味,好惹味~
雞中翼(2串)💰HK$39
外邊嘅雞皮燒到好脆,食落啖啖充滿孜然粉嘅味道~
蒜香金菇💰HK$49
有熱爐熱住,等啲金菇更加入味,充滿蒜香~
蒜香娃娃菜💰HK$49
都係用熱爐熱住,趁熱食啲菜先好味,非常之有誠意~
蒜香茄子💰HK$38
推薦食川式燒烤必食嘅燒茄子,好大份面頭超多蒜蓉~