2024-09-11
Uma Nota係我嘅愛店BEDU嘅姐妹店去過BEDU好幾次,卻遲遲未到訪Uma Nota餐廳位置喺中環荷李活道與卑利街轉角位店面隔離有一大幅壁畫,係中上環打卡熱點之一幅壁畫係Elsa Jeandedieu與Uma Nota合作嘅作品成功吸引遊客打卡,門外人潮絡繹不絕呢間Uma Nota係食巴西日本fusion菜嘅boteco🇧🇷🇯🇵香港主打巴西日本fusion菜嘅餐廳真係唔多而Boteco一詞源自葡萄牙語「小酒吧」嘅意思老闆引入boteco概念到香港,氣氛真係好有外國vibe食客以外藉人士居多,大家都同朋友聚會邊飲酒食嘢邊傾計𑁍 Weekend Brunch $358p.p.𑁍總共5個courses, 3個starters for sharing + 2個mains + 甜品仲包埋1 hour Free Flow🥂 任飲prosecco、紅白酒、啤酒𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬✦ Salmon Tiradito三文魚刺身新鮮軟滑,伴以芒果莎莎清爽開胃😙一試個汁覺得好似日式甜豉油原來係用上柚子醬汁,好有日本風味✦ Grilled Baby Corn炭烤玉米荀爽脆甜美,灑上山葵飯素、辣蛋黃醬再配上巴
去過BEDU好幾次,卻遲遲未到訪Uma Nota
餐廳位置喺中環荷李活道與卑利街轉角位 店面隔離有一大幅壁畫,係中上環打卡熱點之一
成功吸引遊客打卡,門外人潮絡繹不絕
香港主打巴西日本fusion菜嘅餐廳真係唔多
而Boteco一詞源自葡萄牙語「小酒吧」嘅意思
老闆引入boteco概念到香港,氣氛真係好有外國vibe
食客以外藉人士居多,大家都同朋友聚會邊飲酒食嘢邊傾計 𑁍 Weekend Brunch $358p.p.𑁍
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 ✦ Salmon Tiradito
三文魚刺身新鮮軟滑,伴以芒果莎莎清爽開胃😙
一試個汁覺得好似日式甜豉油
原來係用上柚子醬汁,好有日本風味 ✦ Grilled Baby Corn
炭烤玉米荀爽脆甜美,灑上山葵飯素、辣蛋黃醬
再配上巴馬臣芝士碎,超級惹味香口
令人食唔停好邪惡呀!配冰凍啤酒一流😉 ✦ Chicken Okonomiyai
呢道炸雞上加咗炸豬排醬、蛋黃醬及木魚碎
調味令我諗起章魚燒😛
炸雞連皮炸得香脆,炸漿好薄身唔厚粉👌🏻
𝐌𝐚𝐢𝐧 ✦ Grilled Chicken
呢道煙燻辣椒乾醃香雞唔算好辣,雞肉腍滑緊緻
表面微微焦香,焦糖化嘅醬汁透出微辣味道
伴碟嘅粟米忌廉好似有奶味嘅粟米濃湯咁
加咗粟米忌廉令道菜變得日本咗👀 ✦ Ipanema Baby Back Ribs
經慢烤過嘅豬肋排軟腍入味
切起嚟毫不費力,做到骨肉分離,好容易抽出條骨
豬肋排上有層厚厚嘅菠蘿燒烤醬,甜味較出
已經有一段時間無遇到呢種咁軟嫰唔黏骨嘅豬肋排!
真係可遇不可求🫶🏻 好滿足
配埋七味粉菠蘿,少辣解膩
𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 ✦ Uma Nota Dessert
咁豐富嘅甜品拼盤睇見就開心,忍唔住wow咗一聲🫢 有抹茶雪糕同芒果雪葩,抹茶味清香微澀,芒果味自然清新,感覺似自家出品👍🏻 芝士蛋糕意外地有驚喜,濃厚幼滑,加埋野莓酸中帶甜🫐 另一款蛋糕係檸檬慕絲配lady fingers,酸酸甜甜🍋
另外仲有新鮮西瓜、哈密瓜、菠蘿、士多啤梨同藍莓,西瓜係有起沙㗎🍉