2022-11-17 314 views
📌Uma Nota~中環想試呢間日式X巴西fusion菜好耐,位於中環荷李活道同卑利街轉角一處,融合巴西食物同日本小食,菜式非常特別!環境裝修好有異國風情,燈光較為昏暗很有氣氛🤩11月起推出一系列嘅節日早午餐,更加可以額外加錢飲freeflow🥂供應期為週末同公眾假期嘅12pm到4pm,非常適合同朋友嚟傾計暢飲🤭Brunch menu一共有六款前菜、一大碟主菜同甜品盤,真係食到捧住個肚走🤰🏻ఌ 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗗𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗮 $𝟰𝟮𝟬/𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻 ఌ𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎🔸燒汁章魚小丸子🔸巴西芝士香腸麵包配焦糖洋蔥,枝豆酒醋🔸三文魚配百香果芒果醬汁,三文魚魚籽🔸炸軟殼蟹配青辣汁沙律🔸燒椰菜花配純素香草沙律醬🔸香汁煮新鮮青口六點前菜全部包晒,份量超級多,食完已經覺得好飽🤣燒汁章魚小丸子外脆內軟,熱騰騰送上超級值得一試👅三文魚配芒果醬汁亦都好特別,味道酸酸甜甜好開胃!炸軟殼蟹沙律酸酸辣辣,味道出色🦀燒椰菜花好juicy,完全唔會覺得太淡味,味道都幾濃吓~𝙎𝙏𝙍𝙀𝙀𝙏 𝙁𝙊𝙊𝘿 𝘼𝘿𝘿 𝙊𝙉🔸 紫蘇辣吞拿魚卷 $𝟳𝟬/𝗽.𝗽另外加錢叫咗呢款招牌嘅吞拿魚卷,入邊係啦辣辣地嘅吞拿魚蓉同牛油果,上面係
📌Uma Nota~中環

𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎

🔸燒汁章魚小丸子
🔸巴西芝士香腸麵包配焦糖洋蔥,枝豆酒醋
🔸三文魚配百香果芒果醬汁,三文魚魚籽
🔸炸軟殼蟹配青辣汁沙律
🔸燒椰菜花配純素香草沙律醬
🔸香汁煮新鮮青口

𝙎𝙏𝙍𝙀𝙀𝙏 𝙁𝙊𝙊𝘿 𝘼𝘿𝘿 𝙊𝙉

🔸 紫蘇辣吞拿魚卷 $𝟳𝟬/𝗽.𝗽

另外加錢叫咗呢款招牌嘅吞拿魚卷,入邊係啦辣辣地嘅吞拿魚蓉同牛油果,上面係脆脆地嘅炸薯片條,口感豐富又好味🍣

𝙈𝘼𝙄𝙉 𝙏𝙊 𝙎𝙃𝘼𝙍𝙀

🔸炭燒21日熱成肉眼扒配紫酥鹽

一共有四款主菜可供選擇,每兩個人可以揀一款,所以就揀咗肉眼扒🥩揀咗medium rare,肉質粉嫩,超級重炭燒香味😋旁邊有得點燒汁、紫酥鹽同埋mustard👍🏻

𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏

🔸節日甜品

壓軸出場嘅甜品盤真係視覺效果100分🤣一大盆乾冰上面有生果、雪糕同埋兩款自家製甜品😋尤其鍾意香蕉焦糖撻,上面嘅cream同香蕉好夾🍌熱情果奶涷酸酸甜甜配上餅碎亦都幾好味😙旁邊有芒果、椰子雪糕、菠蘿同西瓜,一次過滿足晒甜品嘅願望✌🏻

🔸𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗳𝗹𝗼𝘄 𝗼𝗳 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 +$𝟮𝟰𝟱
可以90分鐘任飲氣泡酒、汽水、紅白酒同雞尾酒👍🏻Mocktail尤其推薦Yellow Bird,混合左熱情果同菠蘿汁,酸酸地好清新,解膩一流!

💡整體嚟講,菜式融合日本同巴西嘅風味,味道創新特別!中環地區價錢合理,主要係份量都幾多,仲可以試到唔同嘅菜式,推介比想試fusion菜嘅大家😎

整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7.5/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Uma Nota
📍: 中環蘇豪卑利街38號地下C號舖
🔍: 12:00-15:00, 18:00-22:00 (Mon-Fri); 12:00-16:00, 18:00-23:45 (Sat); 12:00-16:00, 18:00-22:00 (Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環