2017-06-29 155 views
日頭帶完3兄弟去玩,夜晚就輪到帶阿爸阿媽出去威啦。阿爸係個傳統男人,愛中菜,有飯落肚才滿足,所以揀左明記潮館同佢食下潮洲野。明記潮館位於旺角砵蘭街一幢新商場內,地鐵站行過兩條街就到,非常方便。餐牌與中式酒樓差不多,有散叫小菜及多款抵食孖寶套餐可供選擇食海鮮少不了出去望望這個漁人碼頭,識得揀,你至係老板嘛除了生猛海鮮,仲有多款其他不同美食。打冷又點會少得鵝片、墨魚、紅腸及豬腸呢D金牌滷味呀蠔仔粥是一般潮州食店中必有的一款粥,,雖然蠔仔細細,但數量多,每一啖都食到蠔,整窩粥都有豐富蠔味,加上胡椒粉,食多幾碗都無問題。呢度嘅豉椒炒蜆炒得香濃惹味,相信已經洗擦乾淨並吐了沙,因為食咁多隻都食唔到有沙我最愛用手拿起一隻一隻咁食,真係連手指都要逐隻吮晒先夠喉。雖然只係半隻霸王雞,但雞隻份量相當大,啖啖肉又唔韌,阿媽最愛雞上嘅蔥油,見佢食得好滋味。呢個蟹肉扒西蘭花最啱我地呢D懶人,唔駛拆蟹殼就可以食到蟹,雖然唔係啖啖蟹肉,但西蘭花同蟹肉嘅鮮甜味都幾夾,我無叫飯都可以一啖一啖送入口。水煮南非鮑魚片一送到,我第一個反應,我地無叫到喎,再睇睇,咦,我以為果個孖寶套餐係汁煮南非鮑魚片+霸王雞半隻,原來係水煮南
日頭帶完3兄弟去玩,夜晚就輪到帶阿爸阿媽出去威啦。

餐牌與中式酒樓差不多,有散叫小菜及多款抵食孖寶套餐可供選擇

食海鮮少不了出去望望這個漁人碼頭,識得揀,你至係老板嘛

除了生猛海鮮,仲有多款其他不同美食。

打冷又點會少得鵝片、墨魚、紅腸及豬腸呢D金牌滷味呀

蠔仔粥(大)
蠔仔粥是一般潮州食店中必有的一款粥,,
雖然蠔仔細細,但數量多,每一啖都食到蠔,
整窩粥都有豐富蠔味,加上胡椒粉,食多幾碗都無問題。

豉椒炒蜆

我最愛用手拿起一隻一隻咁食,真係連手指都要逐隻吮晒先夠喉。

霸王雞半隻
雖然只係半隻霸王雞,但雞隻份量相當大,啖啖肉又唔韌,
阿媽最愛雞上嘅蔥油,見佢食得好滋味。

蟹肉扒西蘭花

水煮南非鮑魚片
我以為果個孖寶套餐係汁煮南非鮑魚片+霸王雞半隻,原來係水煮南非鮑魚片

我自己試左一片鮑魚,都OK唔係想象中咁辣,但越食越唔對路,原來係D辣味黎得慢,
要即刻狂飲汽水先解到辣。
好在阿爸食得辣,仲話好惹味,好正,一路食一路讚,又話阿媽成日唔比佢食咁濃味嘅野,
今次比佢攞正牌食濃味野,真係錯有錯著了。

煎蠔餅
又一個打冷必食嘅煎蠔餅,或者叫蚵仔煎。我覺得充滿蛋味及蠔味,炸粉又不算太厚,相當可口。

最後埋單七百多元,每人唔駛二百蚊,價錢都算合理,難得阿爸食得開心,下次再帶佢試下其他野食先。
$196 (Dinner)
蠔仔粥(大)
豉椒炒蜆