2022-09-21
幫襯勁買💛 小曼谷泰國美食站 🐘餐廳名顧名思義係食泰國菜,實在太多泰式餐廳係用「曼谷」嚟命名,有時真係分唔到邊間打邊間😂 但見餐廳喺「香港小泰國」九龍城都有4間分店,就唔洗擔心菜式唔夠正宗😂蝦膏豬肉碎炒飯 🦐蝦膏鹹香惹味,飯粒粒粒分明,配埋大大粒嘅臘腸,鑊氣十足🍚泰式拼盤 🇹🇭蝦餅|魚餅|春卷|雞棗幾款泰國小食都想試🧐 但得兩個人嗌成碟又怕太多,但好彩見到有拼盤!每款小食有兩件,上碟嘅時候已經一開二🖖🏼 方便入口😋 魚餅嘅香茅味好突出,加埋少少辣味,越食越開胃🤤 春卷脹卜卜,裏面嘅素菜餡料豐富🥕 有椰菜、粉絲、紅蘿蔔,(自我)感覺幾健康🤪豬肉沙嗲串燒 🐖牛肉沙嗲串燒 🐄雞肉沙嗲串燒 🐓食泰國菜又點少得串燒呢!因為冇set就唯有一串串咁嗌,咁就一定揀到自己想食嘅嘢🍢 豬牛雞3樣都唔少得,燒得岩岩好,唔會話燶左乾身,嫩滑香口,沙嗲醬椰香味好重🔥椰青波波 ⚪除左原個椰青同椰皇,最岩打卡嘅一定係泰國市集成日都見到嘅將外殻完完整整咁劈到白雪雪,圓碌碌嘅椰青波波️🌴每次飲椰青,除左飲椰水之外,都一定會想食埋啲椰肉,但次次都好似要同佢搏鬥咁又鏟又刮,幾下之後果斷放棄🥲 但係呢到只需要插枝飲管就飲到又甜
小曼谷泰國美食站 🐘
蝦膏豬肉碎炒飯 🦐
蝦膏鹹香惹味,飯粒粒粒分明,配埋大大粒嘅臘腸,鑊氣十足🍚
泰式拼盤 🇹🇭
蝦餅|魚餅|春卷|雞棗
豬肉沙嗲串燒 🐖
牛肉沙嗲串燒 🐄
雞肉沙嗲串燒 🐓
椰青波波 ⚪
每次飲椰青,除左飲椰水之外,都一定會想食埋啲椰肉,但次次都好似要同佢搏鬥咁又鏟又刮,幾下之後果斷放棄🥲 但係呢到只需要插枝飲管就飲到又甜又解渴嘅椰青水,飲完仲可以直接食埋清香啖啖肉嘅椰肉🥥
雖然餐廳喺地庫,但係人流都幾多🎢 但餐廳上菜速度非常快,唔洗怕要等好耐枱,拍得住銅鑼灣急速嘅節奏👣
亞來mark mark🇹🇭
支持良心小店💛