2005-09-21
近半年食左十幾次,o係九龍城泰國菜黎講算又平又抵食,大部份菜式價錢都係介乎廿零到四十零蚊左右,裝修簡單(或者叫簡陋會貼切D),好在仲有冷氣涼下,膠椅摺檯,14" 細電視,香港客人多就睇亞視,泰國客人多就播泰國既錄影帶,環境係點大家心中有數,酸辣冇骨鳳爪做頭盤十分醒胃,燒烤原本係佢強項,可惜由生燒到熟太過花時間,所以好多時都係先燒半熟再燒返熱就上檯,牛、豬、雞都大大串,味道OK,一個人食三、四串可以當一餐晏,沙爹醬都唔錯,即場熱食幾正,外賣凍左味道會大打折扣,燒雞亦如下面位食家所言,用既係雪藏貨,主要靠個泰式醃料,醃得夠時間,唔駛醬汁都好好味,時間唔夠就唯有靠醬汁搭夠,水準唔穩定,反而燒豬頸肉就次次都咁正,包冇介紹錯,黑胡椒炒海鮮或者炒田雞都好香口,可惜份量少,炒椰芯視乎來貨夠唔夠嫩口,食蒜蓉炒菜苗質素較有保証,另外濕炒河粉同泰式炒飯都係一個唔錯既選擇,椰青較老同唔夠凍,芒果沙冰或者青檸梳打反而清清地o岩晒食泰國野用黎中和下D辣味。表面上泰式烤王唔夠對家小曼谷咁多人棟晒o係門口排隊,不過我相信問題在於呢度冇咁好坐,同埋大部份係熟客,食飽自動自覺讓返張檯出黎俾下一檯,因為次次我去到一冇檯D
表面上泰式烤王唔夠對家小曼谷咁多人棟晒o係門口排隊,不過我相信問題在於呢度冇咁好坐,同埋大部份係熟客,食飽自動自覺讓返張檯出黎俾下一檯,因為次次我去到一冇檯D人就自動自覺埋單,泰國客人比香港客人為多,相信會係幾地道,上菜較慢,侍應全部泰國人,部份亦聽得明廣東話,落單冇乜問題,以價論貨,算得上抵食之選。