2021-10-11
中環返工lunch經常都會去蘭桂坊果頭搵嘢食😌呢度Lunch都幾抵食‼️係難得平民嘅法國菜🇫🇷Openrice訂位a la carte 有7折🥳 house wine仲買一送一🍷價錢平民但冇犧牲到食物質素 不過就坐得密少少 上菜速度亦都幾快( •̀∀︎•́ )✧︎❣️法式焗蝸牛 $98法國菜最出名嘅頭盤🐌 好耐冇食過啦🤤蒜蓉味好出 除咗蝸牛入味 底下嘅薯蓉都好香😚而且連埋成套餐具 食得好方便( ˙༥˙ )❣️焗古也芝士洋蔥湯 $68好濃‼️特別係將包浸左落個湯 面頭有熱溶咗嘅古也芝士 🧀 第一次飲到咁濃既洋蔥湯 洋蔥煮到淋晒 仲有蕃茄味🍅🧅感覺再濃啲就可以做意粉base🦦❣️法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 $189我食法國菜必食🥰 難得呢度嘅鴨腿係冇額外配醬汁都唔乾🥲鴨腿本身好結實有肉地 入面好嫩滑🤤🦆薯仔🥔係MVP 就咁食已經好香 用鴨油煎過係唔同‼️❣️香蒜牛肝菌意粉 $138呢個就大眾啲 蒜油都係好香 意粉有咬口🍝就算配料好簡單都可以食唔停( ˘͈ ᵕ ˘͈ )❣️酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕🍦 $78當然要食個甜品做句號😆 呢度都唔係主打甜品 唔算驚喜但係呢個價錢對得住質素🍎 你都仲係熱辣辣脆皮配上冧酒提子雪糕
呢度Lunch都幾抵食‼️係難得平民嘅法國菜🇫🇷
❣️法式焗蝸牛 $98
法國菜最出名嘅頭盤🐌 好耐冇食過啦🤤
蒜蓉味好出 除咗蝸牛入味 底下嘅薯蓉都好香😚
而且連埋成套餐具 食得好方便( ˙༥˙ )
法式焗蝸牛
薯仔🥔係MVP 就咁食已經好香 用鴨油煎過係唔同‼️
法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
❣️香蒜牛肝菌意粉 $138
呢個就大眾啲 蒜油都係好香 意粉有咬口🍝
就算配料好簡單都可以食唔停( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
香蒜牛肝菌意粉
❣️酥皮蘋果批配雲呢拿雪糕🍦 $78
你都仲係熱辣辣脆皮配上冧酒提子雪糕( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)
❣️house wine ~$70@2