2021-02-05 1743 views
幸屋,係咪幸福既餐館既意思呢?印象中好似係第3次黎。今日係緣分既促使之下,係一個特別既日子黎到呢度食返餐。呢間拉麵舖位於灣仔一條街市街入面,入口唔係容易見到。入到拉麵舖入面,就發現裏面高樓底,裝修非常日式拉麵舖,感覺別有洞天!星期五午飯時間黎到,排左一陣隊。幸屋既菜單有幾款拉麵,3款沾麵,仲有幾款飯,同埋幾款小食,沙律等等。你可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油多少,辣度,連叉燒,葱同椰菜都有得揀。任何飯餐或拉麵餐加 $15就可以配細沙律或湯餃子及汽水。特濃味噌廣島蠔沾麵 $108呢個沾麵真係必叫。麵底可揀熱或凍,唔想個汁越食越凍,一定要好似我地咁揀熱麵底。個沾麵汁滾住咁上枱,唔知點解好香蠔味,濃淡適中,唔會過咸。麵條粗身,夠硬,我鍾意,而且好掛汁,沾一沾已經好夠味,份量足,食極都有。配料有3隻蠔,一大兩中,新鮮肉質實在;糖心蛋半隻,軟滑甜甜地超好味;菜量足,有不少新鮮椰菜,黑木耳絲,筍片同洋蔥絲;仲有香蔥碎,白芝麻粒同一塊紫菜加添香味;另加一塊檸檬自己加汁。個沾麵汁食完仲可以免費加一次湯飲埋。咖哩豚骨沾麵 $98一定要試下呢個二月限定既新口味沾麵。咖哩味沾麵真係未試過,即管試下先。

特濃味噌廣島蠔沾麵 $108

特濃味噌廣島蠔沾麵

個沾麵汁滾住咁上枱,唔知點解好香蠔味,濃淡適中,唔會過咸。

咖哩豚骨沾麵 $98

咖哩豚骨沾麵

呢個咖哩沾麵汁真係好香日式咖喱味,而且非常濃厚。同沾麵一齊食好好食。不過無可避免地咖喱味蓋過豚骨味。

咖哩豚骨沾麵

配料有兩塊叉燒,一厚一薄,半肥半瘦,我特別鍾意厚個塊,又juicy又重豬味,超正!其他配料同另一個沾麵一樣,除左多左半隻糖心蛋同一d紅色既咖哩粉之外。

自家制餃子

自家制餃子 $30

另外叫左兩份小食。自家制餃子一客四件,餃子皮唔厚唔薄,煙煙韌韌,入面d豬肉碎同蔥都唔少,最特別係上面有一塊薄脆,增加口感。上面加d蔥粒,仲香。旁邊伴有香醋。

吉列廣島蠔

吉列廣島蠔 $42

吉列廣島蠔一客四件,熱辣辣炸起,吉列皮好脆又唔厚,一咬d蠔汁就出哂黎,好juicy好香蠔味!仲有新鮮椰菜片同沙律伴碟,幫手降温。

辣芽菜

好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係桌上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!

基本上今日叫既所有食物都好食,欣賞呢度既沾麵同小食都做得幾好。食飽飽,埋單每人唔洗$140。
2021-02-05
$139 (Lunch)
自家制餃子
吉列廣島蠔