2025-02-12
今日放工來到尖沙咀辦點事,路過金馬倫中心門口,見到中心門口有廣告牌寫「燒肉放題」。 喜愛食燒肉嘅我當然唔會放過,走上2樓看看,原來係聽聞已久嘅「燒魂」燒肉,聽講呢間燒肉店在尖沙咀區已屹立多年。今晚就來試試先。這店主打係日式燒肉放题,種類繁多,任食2小時,包括有刺身、寿司、牛肉、豬肉、雞肉、多款日式炸物和主食等等,令人花多眼亂。但最吸引我的當然係刺身、壽司和日本和牛喇。刺身方面有三文魚、吞拿魚、鮑片、八爪魚、赤蝦等。壽司方面有三文魚壽司、花之戀壽司、黑松露大蝦壽司、香芒乳酪加州卷等。和牛方面有肉質细嫩嘅黑毛飛雪空降和牛、香蔥薄牛舌、霜降和牛、壺漬牛粒等。豚肉方面有鹽燒豬頸肉、鹽燒豚肉、赤豚小排等。雞肉方面有孜然雞中翼、香茅雞中翼、生薑味雞中翼、柚子蜜味雞中翼等。 雞翼醃得頗入味。炸物方面有海老天婦羅、松葉蟹薯餅、番薯天婦羅、蟹棒天婦羅等。另外還有各式罐裝飲品、啤酒任飲。
刺身方面有三文魚、吞拿魚、鮑片、八爪魚、赤蝦等。
豚肉方面有鹽燒豬頸肉、鹽燒豚肉、赤豚小排等。
另外還有各式罐裝飲品、啤酒任飲。