2024-10-06 0 views
劉德華成日講,服務態度好緊要,呢樣嘢一般系打邊爐嘅場合都唔太適用,因為打邊爐一般都比人有粗獷啲嘅形象,同埋大家吵吵鬧鬧先有氣氛。但係兩杯落肚,幾句不合,氣氛就變成氣憤。最重要系會影響埋其他食客。我鍾意呢度打邊爐,就係因為氣氛舒服寧靜之餘,服務態度同客人質素都好高。侍應非常有禮貌,呢套背景音樂播住70年代歌曲純音樂, 聽住Carpenter 嘅音樂,唔會有急住要食曬嘅感覺,唔會有粗口橫飛,只係需要專注享受食物,同埋同家人朋友慢慢傾計。難怪呢開咗二十幾年,都依然屹立不倒。🍖食物質素都好高,我最想介紹嘅係湯底,系冬瓜瑤柱湯,聽落冇乜特別,分分鐘仲會以為係史雲X,少年你太年輕了,入邊係有真嘅瑤柱,我仲特登筆起嚟俾大家睇,冇諗過真係多成咁!咁都不特止,個冬瓜切成蝴蝶型,而最勁嘅係下面仲有好多舊腌咗嘅牛展肉,功能可以媲美金華火腿,但係食落就好食過火腿好多。🍖 牛肉方面我哋叫咗傳說中的封門柳,為咗保持神秘,我哋冇刻意去問點解係一個傳說,而係選擇咗自己去體會,個人認為牛味繫好足,紋理分明,而特別之處, 係咬落會有床褥嘅口感,我意思係佢會有輕微回彈,可能係我嘅錯覺,又可能系因為牛肉嘅切法,係一片肉中間切

🍖 牛肉方面我哋叫咗傳說中的封門柳,為咗保持神秘,我哋冇刻意去問點解係一個傳說,而係選擇咗自己去體會,個人認為牛味繫好足,紋理分明,而特別之處, 係咬落會有床褥嘅口感,我意思係佢會有輕微回彈,可能係我嘅錯覺,又可能系因為牛肉嘅切法,係一片肉中間切開兩邊,又唔切盡,形成一個人字,而產生出嚟嘅特別口感。

🍖蔬菜拼盤同埋墨魚丸,都非常新鮮,配合埋佢個醬汁,我估計係xo醬加豆豉醬,非常好味。不過一定唔可以錯過推介炸響鈴。我哋可以點完其他先再決定要食響鈴,預計佢會遲嚟,但係都等多咗好一陣子,喺呢個等待嘅時間,我哋討論過,而且特別雀躍,我哋都估計系因為要即炸嘅關係而遲啲上枱,到嚟嘅時候,bingo,外面熱熱地,用筷子夾落去嘅時候已經索索聲,新鮮炸起真係零舍唔同。

20年嘅老店自有佢生存之道,呢餐係一個特別宜舒適嘅打邊爐體驗。