2017-06-08
喺復活節黎過呢度食午餐,當時覺得唔錯,今日收工再黎食晚飯。餐廳就喺南豐中心2樓,位置頗多,但平日晚上客人都唔少,我地被安排坐較裡面嘅位置,枱與枱間唔算好闊落,加上坐滿客人,大家都鬥大聲,確係會有少少嘈,不過我地都係簡單食個晚飯,唔會坐好耐。餐牌選擇豐富,有前菜、小菜、煎餅、紫菜卷、米紙卷、年糕、薄餅、湯鍋、鐵板類、飯麵等,定價合理。晚市都有提供二人餐,啱哂唔想煩嘅人,我地就食左呢個「弘大至熱選」,見之前啲評語都唔錯,加上見個餐牌幾吸引,即管一試。泡菜餐枱擺放整齊,餐具、泡菜自取,泡菜酸辣度適中,可以任食。「弘大至熱選」$288包括有香辣炒年糕、泡菜炒飯、漢堡、甜辣炸雞、麵包、薯條、沙律、美國肩胛翼板牛肉,定價$288(另加一)。二人份量,都夠食,但唔會話好飽。製作需時,我地大約等左20分鐘,一上枱,「ok喎,哈哈」,同圖片基本上一樣,專用木盤盛載,擺放整齊,比想像中精緻烤爐都幾新淨。店員細心建議我地可以先襯熱食炒年糕,之後再燒肉。平時嘅炒年糕就比較重口味,一般都係用甜辣醬炒。呢個炒年糕賣相都幾特別,感覺似甜品。面頭用上忌廉、裡面係香辣炒年糕,份量不少,熱辣辣。忌廉唔會好甜膩,攪勻之後撈
泡菜
餐枱擺放整齊,餐具、泡菜自取,泡菜酸辣度適中,可以任食。
「弘大至熱選」$288
二人份量,都夠食,但唔會話好飽。
烤爐都幾新淨。
店員細心建議我地可以先襯熱食炒年糕,之後再燒肉。
面頭用上忌廉、裡面係香辣炒年糕,份量不少,熱辣辣。忌廉唔會好甜膩,攪勻之後撈埋年糕食,味道不俗。年糕食落軟腍,唔會太硬,辣度適中,一般人都應該接受嘅程度
甜辣炸雞
炸雞比想像中好食,唔算太厚份,雞肉雖然唔滑,但都唔老唔鞋,算嫩。
加入甜辣醬,辣度較低,甜甜地。但都幾大件,我地兩個都食唔哂。
泡菜炒飯、漢堡、芝士
最吸睛都係呢個ryan公仔臉,用芝士做出面部,中間一塊漢堡,脹卜卜,最後包住嘅係泡菜炒飯。
泡菜炒飯味道不俗,唔會好鹹,酸酸辣辣而且夠熱,再拌少少泡菜食,不錯食份量唔算多,兩個女仔share先至剛剛好。
芝士味道唔算好濃,基本上同塊漢堡二合為一,可惜漢堡水準未如理想
食落唔夠熱,漢堡偏硬,肉質較乾鞋,用匙更都好勉強先能夠切開,有待改善。
薯條、麵包、餅乾、沙律
伴碟嘅仲有沙律、麵包,不過不失;薯條係我地喜歡嘅粗薯,夠熱但唔係好夠脆口,可能做左一段時間;餅乾係咪夾粟米沙律食架…哈哈(?)
美國肩胛翼板牛肉
我地食到咁上下先開始燒肉,牛肉冇認真數有幾多片,但印象中每人都食到五、六片。
睇落都幾唔錯,起碼唔係核突肥牛,薄薄一片,脂肪唔多。
鐵板好夠熱,放上去輕輕燒幾下就熟喇。本身就唔期望係好靚嘅牛肉,食落唔韌唔老唔乾鞋,合格啦,係爭少少肉味。
附上兩款醬汁,個人比較喜歡黑椒汁,沾上牛肉,味道較香濃。
水蜜桃檸檬冰茶 $32、草莓乳酪沙冰 $38
食過太多韓國野啲飲品要超過80蚊,個人認為有少少離譜。呢度嘅飲品定價唔算好貴,相對比較合理,所以大部份客人都樂意點。
上次飲過香芋沙冰,其實都幾香甜,今次試嘅草莓沙冰加入乳酪,甜度適中。
至於水蜜桃冰茶普普通通啦,但幾大杯。
整體黎講,「弘大至熱之選」套餐比想像中好食(本來都擔心啲可愛路線食物只係for相機食先),肉、炒飯等都不俗,唯獨漢堡有待改善。
價錢就唔貴,連埋飲品加一,大概百七蚊位,因為我同朋友唔係太肚餓嘅狀態,就剛剛好夠食。但如果想要飽肚感,有機會要單點其他小食呢。
餐牌: