2024-11-14
星期六約咗好友去香港大學站附近食晏,好友要求食泰國菜,就揀咗呢間「泰誇張」,超近地鐵站,好方便。我哋兩個人點咗幾款菜式:椰汁雞湯、椒鹽軟殼蟹、南瓜咖哩海鮮炒飯、茄子肉碎魷魚沙律、沙嗲豬肉串燒椰汁雞湯:好鍾意呢碗椰汁雞湯,比傳統嘅冬蔭功湯更易入口,多一分椰汁嘅清甜,勁足料,雞肉、菇類,越飲越上癮椒鹽軟殼蟹:青椒紅椒紫洋蔥椒鹽炒軟殼蟹,一上枱已經超香,估唔到軟殼蟹加咗少少蜜糖去炒,甜甜辣辣咁,更加多層次,怕辣嘅朋友絕對可以試下南瓜咖哩海鮮炒飯:我從來都無食過咖哩汁配南瓜,味道上好夾,絕對適合BB辣嘅朋友仔沙嗲豬肉串燒:豬肉厚薄均勻,如果再燒燶點,更啱口味,不過點沙嗲汁,都夠晒惹味茄子肉碎魷魚沙律:好友喜歡茄子,特吃點咗呢份茄子沙律,辣椒落得好重手,我淺嘗咗幾口餐廳裝修係泰國風,內裡牆身綠色,加上特色地磚,好似置身於泰國當地咁