2021-07-13 1220 views
話中文博多精深絕不為過,比如成日出現響金庸小說既「江湖」一詞,英文係好難搵到一個詞語可以傳神地演繹。另一個個人覺得既例子係「獲氣」(哩度當然係指食野)。是日去左一間以「獲氣」聞名既飯堂試其名物椒鹽豬扒飯。話佢係飯堂亦不為過,因為佢真係北角電車總站飯堂,本身為電車員工提供食物,但又會做街客生意。甫上枱,一陣椒鹽味噴鼻而來,椒鹽豬扒的確交足功課,件數多,鬆軟,可惜底下既白飯只有微溫,或多或少扣左少少分,但整體而言性價比都屬於高。食到中段,鄰座叫左個炒麵,一上枱真係嚇親,成座山咁高。食完,走人,獲氣係有既,但唔係想像中咁多,或者又係老套講句:「希望越大,失望越大」

是日去左一間以「獲氣」聞名既飯堂試其名物椒鹽豬扒飯。

2021-07-09
Type of Meal