2023-05-06
看報紙2,3個專欄,都讚此處,就來體驗一,這裏前身車氏粤菜,後轉可必館。 裝修一般私房菜,雅緻整潔,上次去粤饌就貴氣及豪華多的,餐具又高級的。 侍應推介糟鹵鳳爪$120,說福建阿姐自家弄,俾佢吔試,好味,擺上餐牌,讓食客品嚐。 昨晚先蒸熟新鮮鳳爪, 浸酒糟, 加指天椒, 泡椒, 洋蔥, 肉爽口 ,有嚼勁,有酒香,餐前小食,以此價有點貴。 煎蓮藕餅$120,質感有粉未溶,無猪肉味,鯪魚味一般,香口可以,整體不及格,多年前食過農圃飯店,好味到現在還記得(最近去咗鮑一樓,同樣菜式,好掂多多) 瑤柱金菇蟹肉炆米粉$230, 炆比較腍且濕,如果加些芽菜和粉絲會爽口啲, 自家拆蟹肉,蟹肉彈及鮮甜, 凍咗先試到米粉索咗蟹水,即有蟹味,海鮮味,但我還是喜歡龍苑蟹肉炒粉絲,一食已有蟹肉味,因多蟹肉。