2024-10-07 508 views
老是常飲茶,興之所至,又與友人來試一下。前菜乃腰果拼合桃,當甜甜的琥珀合桃遇上鹹香的腰果,天作之合,即時令人食慾大增!各款點心鮮蝦菜苗餃、蒸素粉果、淮山棉花雞、墨魚餅、灌湯餃、椰汁糕皆為水平之上,要數灌湯餃最有印象,大箸大箸的魚翅,滿足感爆分!蝦籽柚皮炆煮得相當入味,連柚皮的紋理亦找不到,入口即化!伴碟的菠菜需另加一百個大洋,稍嫌貴了點。至於菠蘿咕嚕肉的豬肉仍然脆皮,肉質柔軟,酸甜亦掌握得恰好,燈籠椒也是既香且爽!是一場有趣的味覺體驗!
老是常飲茶,興之所至,又與友人來試一下。

茗茶

魚翅灌湯餃

椰汁綠豆糕

蝦籽柚皮

菠蘿咕嚕肉

是一場有趣的味覺體驗!
Lunch
椰汁綠豆糕
蝦籽柚皮
菠蘿咕嚕肉
2024-07-22 1704 views
難以置信 咁好食嘅中菜竟然之前冇發掘🫨 師傅功夫一流 相信嚟緊會去得好密😂 食咗幾樣嘢都非常滿意🫶🏽 必叫鮮美嘅避風塘九肚魚同茶燻雞 隻雞上枱已經聞到茶葉煙燻味勁香☺️ 雞皮雞肉都充滿茶香 雞肉新鮮嫩滑🍗 _ 📸 蟹肉桂花炒蝦絲 (HK$300) 梅菜扣肉煲 (HK$250) 蜜汁燒鱔 (HK$320)🌟 避風塘九肚魚 (HK$160)🌟 香煎蓮藕餅 (HK$120) 茶燻雞 (HK$300/半隻)🌟 芝麻卷 (HK$68/4件) 紅棗糕 (HK$68/4件)
難以置信 咁好食嘅中菜竟然之前冇發掘🫨
師傅功夫一流 相信嚟緊會去得好密😂
食咗幾樣嘢都非常滿意🫶🏽
必叫鮮美嘅避風塘九肚魚同茶燻雞
隻雞上枱已經聞到茶葉煙燻味勁香☺️
雞皮雞肉都充滿茶香 雞肉新鮮嫩滑🍗

📸
蟹肉桂花炒蝦絲 (HK$300)

梅菜扣肉煲 (HK$250)

蜜汁燒鱔 (HK$320)🌟

避風塘九肚魚 (HK$160)🌟

香煎蓮藕餅 (HK$120)

茶燻雞 (HK$300/半隻)🌟

芝麻卷 (HK$68/4件)

紅棗糕 (HK$68/4件)

2023-11-20 5780 views
又到了食蛇宴的季節,即時想起灣仔粵珍,因為上年一試難忘,而且服務態度更是超班,所以今年再同屋企人再次去到粵珍回味一番花膠蛇羹真材實料,口感一個字「絕」,絕級好味羊腩煲皮肉分配剛剛好,啖啖肉!另外我平時唔太食魚,估唔到山瑞咁好食,炒同炆兩種食法,令我有兩種唔同層次的口感,但這些都是時令季節才有,如果想食記得打電話留食材。食完又暖胃又補身因為食得太爽,所以冇影到糯米飯,但糯米飯炒得恰到好處,唔油膩,糯米飯粒粒分明。食完已經非常滿足,但最後都食咗一碗杏仁茶做結尾

花膠蛇羹真材實料,口感一個字「絕」,絕級好味
食完已經非常滿足,但最後都食咗一碗杏仁茶做結尾

花膠蛇羹
花膠蛇羹
鮑魚海參柚皮
羊腩煲
山瑞
  • 羊腩煲、花膠蛇羹、山瑞、糯米飯
2023-05-31 7014 views
因為雙方家長第一次見面所以要精心挑選,經朋友介紹下就去試吓.. 首先佢哋服務態度非常好,幫我寫菜單,仲要印出嚟,好有儀式感🎊我未來老爺奶奶都對食魚有極高要求.. 本身冇太大期望(因為其他好多酒樓都失望而回),點知……佢哋讚不絕口,話蒸到剛剛好…雖然食咗成個禮拜,但佢哋仲提緊條魚😆😆😆另外茶燻雞同海參炆鵝掌係必點,超級入味. 但呢個菜要提前order,所以一定要提前打電話最後要再讚係佢哋嘅老火湯絕無味精,仲可以提前同staff講低你嘅口味(偏淡或偏咸),所以絕對唔係酒樓一早煲定一大煲果隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間真係可以推薦俾對食有要求嘅人
呢間真係可以推薦俾對食有要求嘅人
八寶鴨
老火靚湯
  • 海參炆鵝掌
  • 蒸魚
今日同老公帶埋媽咪去飲茶,當係提早食母親節飯,知道灣仔附近新開了一間叫粵珍的中菜,仲有點心食,即刻去試下,入到去環境舒服,待應服務都好殷勤,好好笑容,仲有蜜糖合桃,媽咪最鍾意!媽咪最鍾意叉燒,即叫!半肥瘦,口感軟稔,一流!再叫了豉汁鳳爪、蒜蓉鮮魷、山竹牛肉同咸水角,呢D都係媽咪最愛,整體水準都係高嘅另外再點了一個XO醬炒蘿蔔糕,需然叫炒蘿蔔糕,但佢每一面都煎到香脆,呢一份心機,真係值得一讚!最後,我地揀左3個甜品,馬拉糕、即磨合桃露同芝麻卷,真係超級滿足,媽咪讚口不絕!今次真係無揀錯地方!
2053 views

媽咪最鍾意叉燒,即叫!半肥瘦,口感軟稔,一流!

2023-05-06
$260 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
  • 即磨合桃露
  • 芝麻卷
  • XO醬炒蘿蔔糕
  • 蜜汁叉燒
今日絕對是慕名而來的,睇到好多報章介紹,知道是何必館資深班底,亦有名廚坐陣,出品有保證。先講環境氣氛,清雅舒適,唔會一片喧鬧,讚!前菜小食竟然有蜜糖合桃同腰果,大大碟,十分慷慨;店員見你杯茶半滿,會主動替你添茶,很窩心,我同老婆食得好開心。食物方面,叉燒係必食的,我真係好耐無食過,厚切半肥瘦叉燒了,帶少少燶邊,肉質軟嫩,食完第一舊,我忍唔住叫左碗飯,haha!紅米脆皮腸,望落似炸兩,其實外層係腸粉皮,十分通透;內裡應該係春卷,脆卜卜,大大隻蝦,外軟中間脆,再加埋蝦嘅質感,真係3種感受於一身,正!灌湯小籠包,賣相統一,每粒 size、形狀都一樣!用筷子輕輕夾起,立時感覺到裏面嘅肉餡墜落,小籠包外皮厚薄得宜,感覺有韌性,足夠承住湯汁不漏,肉餡好鮮甜,湯汁清鮮。佢哋個豆瓣醬都係百搭,十分惹味,一定要試!童年回憶,懷舊芝麻卷,「菲林」晶瑩剔透,充滿光澤,邊咬邊啜,滑溜溜的,我喜歡大口咬,老婆就愛把整條「菲林」張開來吃,十分有趣!最後,各自點了甜品,即磨合桃露和蛋白杏仁茶,口感順滑易入口,非常香濃,完美嘅句號,定必再來!

2023-05-06
$300 (Lunch)
  • 紅米脆皮腸
  • 懷舊芝麻卷
  • 即磨合桃露
  • 蛋白杏仁茶
  • 蜜汁叉燒
2023-05-06 3009 views
看報紙2,3個專欄,都讚此處,就來體驗一,這裏前身車氏粤菜,後轉可必館。 裝修一般私房菜,雅緻整潔,上次去粤饌就貴氣及豪華多的,餐具又高級的。 侍應推介糟鹵鳳爪$120,說福建阿姐自家弄,俾佢吔試,好味,擺上餐牌,讓食客品嚐。 昨晚先蒸熟新鮮鳳爪, 浸酒糟, 加指天椒, 泡椒, 洋蔥,  肉爽口 ,有嚼勁,有酒香,餐前小食,以此價有點貴。 煎蓮藕餅$120,質感有粉未溶,無猪肉味,鯪魚味一般,香口可以,整體不及格,多年前食過農圃飯店,好味到現在還記得(最近去咗鮑一樓,同樣菜式,好掂多多) 瑤柱金菇蟹肉炆米粉$230, 炆比較腍且濕,如果加些芽菜和粉絲會爽口啲, 自家拆蟹肉,蟹肉彈及鮮甜, 凍咗先試到米粉索咗蟹水,即有蟹味,海鮮味,但我還是喜歡龍苑蟹肉炒粉絲,一食已有蟹肉味,因多蟹肉。

侍應推介糟鹵鳳爪$120
,說福建阿姐自家弄,俾佢吔試,好味,擺上餐牌,讓食客品嚐。

煎蓮藕餅$120,質感有粉未溶

糟滷鳳爪

煎蓮藕餅

瑤柱蟹肉金菇炆米

2023-04-24
$280 (Lunch)
2023-04-29 2272 views
無論是轉手前的何必館還是現在的粵珍,廚房和樓面都是來自福臨門資深的廚師和前員工,所以要吃美味而正宗的粵菜,這裡一定有保證。其實有的看似普通的家常菜,包括正宗鹽焗雞,香脆又入口即溶蜜汁燒鳳肝,和足料鮮甜的老火淮杞鳳爪燉螺頭湯,都是得預先處理好的「功夫菜」,所以如欲大快朵頤,就必須預留這些菜式了。有時吃太多辛辣火鍋和香脆煎炸食物,轉換一下胃口,吃頓清淡廣東菜,滋補養胃是必須的。順帶一提,這裡還有懷舊芝麻卷和豆沙蘋葉角等傳統粵式甜點,真的不容錯過啊!
正宗鹽焗雞

淮𣏌鳳爪燉螺頭湯
瑤柱蛋白炒飯
懷舊芝麻卷
2023-03-18 3344 views
本身自己是一個胃食的人,而且非常喜歡去不同餐廳、酒家品嚐。經朋友介紹後,赤身一人黎到粵珍品嚐一下,一入門口,每個服務員都非常有禮貌,感覺良好。到叫餸菜時諗住自己一個就叫了幾樣菜式就夠,餐前想食啲小食,服務員介紹了特色雞腳,真的非常惹味,本來唔喜歡食洋蔥的,竟然成碟食完,配合得天衣無縫。如果喜歡食冷盤,少少辣嘅人,真係一定要試,絕對食完想繼續食落去。牛腩撈粗麵,牛腩非常嫩口,而且每件牛腩都非常入味,估唔到可以媲美出面專做牛腩麵嘅舖頭黃金豆腐,外脆內軟而另外一樣驚喜係甜品都可以做得咁出色,芒果布丁粒粒芒果,口感非常美味

黃金豆腐,外脆內軟

特式雞腳
黃金豆腐
芒果布丁
2023-03-12 2364 views
今日下晝,另一半發現昔日的何必館,在原址以「粵珍」之名重開,加上見到其他評論,表示他們質素還比以前好,招呼亦非常之殷勤,那麼我就好像昔日幫襯何必館的心態,訂位。的確,去到坐低,職員招呼十分殷勤,呢一點係值得讚賞嘅!環境亦非常之乾淨!但係,去到點菜嘅時候就出現咗一個情況,我本來想叫一個「欖角陳皮絲炒斑球」,咁個職員就話:因為而家只剩返四両肉,所以就唔能夠炒出一個例牌。咁我就問佢:如果四両肉即係幾多錢呀,佢就話: $100一両,四両就係$400 !原本我都諗住叫㗎喇,跟住佢再加左句:你可以用菜薳炒就加$160 ,即係換句話講四両肉加菜薳,就係$560啦!去到呢一度我就諗,本身欖角陳皮絲炒斑球一個例牌係幾多両肉嘅呢?咁我就問佢啦,佢就話一個例牌係六両肉,而一個例牌係$600用欖角陳皮絲炒!但係佢從來冇建議我用返欖角陳皮絲去炒個四両肉,反而佢建議我係加菜薳去炒個四両肉,仲要係額外加$160!正常來講,大家會選擇用$560去食四両肉,定係選擇用$600去食六両肉呢?可能大家覺得我好小家,去得何必館呢啲級數嘅地方,就無謂太計較!但係我個感覺非常唔好,覺得佢做生意唔太老實,點解佢唔建議我用返「欖角陳

可能大家覺得我好小家,去得何必館呢啲級數嘅地方,就無謂太計較!但係我個感覺非常唔好,覺得佢做生意唔太老實,點解佢唔建議我用返「欖角陳皮絲」去炒個四両肉呢?如果係咁都係$400姐!我覺得唔係價錢貴定平嘅問題,係做生意應該要老實。
2022-12-04 2997 views
說真的,換了股東之後,各方面都非常理想。由房間預訂及菜單安排都非常順暢,過程中亦沒有硬銷任何食品,感覺舒服。羊腩煲、生炒糯米飯、福建炒飯、牛筋腩煲,甚至小吃如炸魚皮、椒鹽白飯魚等都非常出色;不得不提的是乳豬全體做得非常好及性價比高。環境簡潔,最重要是洗手間通道及內部一如以往非常清潔。性價比還好像比以前高些。員工們非常有禮貌,服務也挺貼心的,出其不意來過熄燈生日蛋糕進場儀式,家人都非常盡興開心。以後將視它為飯堂。
2022-12-03
$630 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-10-16 3018 views
今日有朋友邀請我去灣仔粵珍食晚餐,聽說總廚是名廚,很多名人為他而來。今晚一試,果然非一般粵菜,蒜片牛肉粒,牛肉入口即溶,蒜片非常香脆,簡直係Perfect match. 另外燒乳豬,我本來就覺得應該同其他地方一樣,因為每次我食乳豬都覺得又油又唔夠脆。但今次粵珍令我完全改變了對燒乳豬的口感,脆香而且皮薄,完全冇嗰種食完就覺得好肥膩嘅感覺,食完仲繼續想再食。懷舊芝麻卷(又名菲林)入口有好濃嘅芝麻味又淋滑,值得一試。
欖菜肉鬆四季豆
花雕煀雞
蒜片牛肉粒
懷舊芝麻卷(又叫菲林)
大紅片皮乳豬
椒鹽九肚魚
2022-10-13
欖菜肉鬆四季豆
花雕煀雞
蒜片牛肉粒
懷舊芝麻卷(又叫菲林)
大紅片皮乳豬
椒鹽九肚魚
2022-10-16 2276 views
聽閒這間中菜館是合作很久的團隊,只是換了老闆,才剛剛開業不久。剛好在灣仔附近做嘢,所以一家人來試試。感覺物有所值。我們先叫了壺”人蔘烏龍”,清新的茶味很特別,好似很少見呢隻茶。第一度菜先食”鮮螺頭去皮雞燉海虎翅”。賣相已經不得了,食慾大增。味道剛剛好,份量十分足,材料新鮮,作為第一個菜,真的很不錯。之後連叫了兩款魚”菜遠炒斑球” 和”陳皮絲蒸斑頭腩”,因為一家都是好魚之人,兩樣都各有千秋,但整體都是水準之作,用料認真不馬虎。之後有”豉椒味菜炒大連鮮鮑片”,喜歡濃味的應該幾喜歡這道,味菜令整件事提升左一個層次,當然要將味菜處理得好先可以。去到甜品,每人都有自己嘅口味,但這裡有一些傳統的選擇,如”菲林卷”,真的是很多人以前的回憶,但今次食唔落了,只是叫了”紅棗雪耳燉萬壽果糖水” 和”紅棗糕”,下次絕對會留肚試多兩款。甜品絕對不會比下去,處理到位,整晚沒有高低起伏得很大的感覺,就是平穩之中,會有細節,只要對食物有要求的人,自然會明白我的意思。期待下次再試其他菜式。

鮮螺頭去皮雞燉海虎翅
陳皮絲蒸斑頭腩
豉椒味菜炒大連鮮鮑片
紅棗雪耳燉萬壽果糖水
新疆紅棗糕
經過上星期晚上第一次來過後,大家都覺得粵珍確實很不錯。經過商量後,今天一行14人,中午過來換換味道,試試粵珍的點心,結果也是沒有讓大家失望。這裡除了供應很多傳統點心之外,還有很多已經失傳已久的味道。除了點心,我們也加了乳豬全體,炸子雞和粉葛鯪魚豬踭湯。粉葛鯪魚豬踭蕩,湯料十分充足,不單味道鮮美,因為豬踭有很多膠原蛋白,女士們把裡面的豬踭都全部吃光。我們下午一點鐘過來,在V2房邊吃邊聊天,不知不覺地也吃了兩個多小時。
2022-10-15
2022-10-08 1244 views
上次我們來這裡已經是大半年前的何必館了。何必館關門後,粵珍在9月中試業,9月尾正式開業。我出差大陸3個月後回來,老朋友訂了一個房間(V1),約了一共10人來這裡試菜,服務我們的還是原來何必館的幾個老員工。我們點了已經上傳照片裡面的9道菜,除了豉油皇中蝦過了火候外,其他的菜味道極佳,份量也充足。經過我們提出意見後,經理把豉油皇中蝦退掉,換上蝦子柚皮,味道也很不錯。總的來說,出品是90分以上的,服務是優質的,環境是不錯的!
總的來說,出品是90分以上的,服務是優質的,環境是不錯的!