2016-07-03
今日黎到呢間好適合映相的地方。岩晒映相發燒友,好有復古風。舊郵箱,很特別。窗框都很美,雖然有少許生鏽,但卻加添幾分味道,幾分往日的情懷。看得出這裡用心佈置,每一隻杯、一隻碟甚至一隻木匙羹都美輪美奐,配搭得宜。我們點選一個餐名為"十" 另散叫一碗牛肉麵share食。飲品-菠蘿梳打菠蘿梳打真係有鮮菠蘿粒👍🏼,小小酸、甜甜地,好開胃。最特別嘅係個玻璃杯,係保冷嘅玻璃杯、雙層玻璃的。再一次看到小店在細節的用心。湯-青木瓜燉排骨青木瓜湯很清甜,帶有少少蜜棗味,感覺無咩味精,真材實料。前菜-蜜地瓜蜜地瓜其實是紫番薯,紫番薯應該用糖水浸過,甜甜地,入口軟綿,有花青素,有益。👍🏼主菜-宮保皮蛋骰子牛呢個我好buy,好似阿媽煮嘅餸(不過係惹味版),因為有青椒所以辣辣地,牛肉唔韌有嚼勁,且半肥瘦,很順口。最特別嘅係炒皮蛋,咬落好爽、好彈牙👍🏼,又唔會過鹹,有埋淋淋地入晒味嘅洋蔥送飯一流。散叫-牛肉麵牛肉麵不愧為店舖其中一個主打,牛肉煮得腍滑而且內裏半肉半筋,牛肉味濃連帶湯底都充滿牛嘅香味。半筋半肉、肥瘦度適中,據說牛選用澳洲的牛肋條,口感上雖然比黃牛軟腍,但牛脂油花則較豐富,經燉煮後仍能保持油潤。
岩晒映相發燒友,好有復古風。
舊郵箱,很特別。
我們點選一個餐名為"十" 另散叫一碗牛肉麵share食。
青木瓜湯很清甜,帶有少少蜜棗味,感覺無咩味精,真材實料。