2024-09-08 175 views
「德國之夜」德國炸豬手,不同種類嘅香腸,飲番杯啤酒都係我這個麻甩婆的心頭好,今日搵到一間位於尖沙咀亞士厘道的嘅正宗德國餐廳「Prosit Bar and Restaurant」,地方唔算大但超有氣氛,入到餐廳掛滿啤酒旗幟,牆上亦掛滿不同種類的結他,原來這裏逢星期五六更有樂手駐場表演,可以一邊飲酒一邊聽吓歌,非常寫意👍▪️Roasted Pork Knuckle with Sauerkraut & Boiled Potatoes Combo Set 原價 $ 330 優惠價 $ 268 ( 1 Sept ~ 31 Oct )餐廳最近以優惠價推出咗德國豬手啤酒套餐一人前,超級抵食,有半隻豬手、香腸、薯仔、沙律和酸菜,再加兩杯啤酒,超級抵食👍德國豬手當然做到非常到位,外皮脆卜卜肉質煙靭鹹香,配菜也非常傳統的德式風味,配上最佳拍檔黑白啤各一杯,非常滋味▪️Mixed Sausage Platter 什錦腸併盤 $ 248德國腸也是德國人最鍾意嘅名菜,多款不同肉類嘅香腸,豬肉、牛肉,雞肉、大細形狀都有,而且份量超多,條條外皮香脆肉質Juicy各有不同風味,仲有我最鍾意嘅焗脆薯,香腸沾上芥辣一齊食更

德國腸也是德國人最鍾意嘅名菜,多款不同肉類嘅香腸,豬肉、牛肉,雞肉、大細形狀都有,而且份量超多,條條外皮香脆肉質Juicy各有不同風味,仲有我最鍾意嘅焗脆薯,香腸沾上芥辣一齊食更加美味

▪️Apple Strudel 德式蘋果批 $ 95
兩個人食完豬手和香腸雖然超飽,但甜品總要來一份作完美的一餐,德式蘋果批上層是超級酥脆的酥皮,包住用肉桂焦糖焗香嘅蘋果肉,伴上雲呢拿雪糕和朱古力醬,美味滿分

▪️ Fruit Punch $ 72
除咗啤酒,呢度仲有其他唔同特飲,小時候的最愛「Fruit Punch」,喜歡獨有的香甜和清新味道

• 德國式蘋果批
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯