2010-10-18 4 views
朋友升職宴客,提議食德國菜,選址位於金域假日酒店的Delicatessen Corner.正值德國啤酒節期間,有特別set lunch(湯+主菜+甜品)提供. 我們一行六人叫了五份餐...先來任食麵包.德式酸椰菜湯配三文魚 - 味道酸酸的幾醒胃,三文魚(碎)不多但幾creamy,屬四款湯之中較特別的一款.德式扒豬手 - 是日較好的菜式之一. 外皮幾脆,個人覺得唔太鹹,不過同時亦因較厚而需要點牙力去咬開; 肉都唔太肥,質地OK.煎薄豬扒 - 薄就夠薄,但餐牌明明寫"煎",點解變成"炸"?? 是日反應最差的菜式.德式燴牛肉卷 - 是日另日好食主菜; 牛肉味道唔錯.德式腸串標 及 巴伐利亞式煮肉腸 - 此兩款主菜均以肉腸作主打; 我唔識分邊隻腸打邊隻腸,只知道"串標"(即有隻蛋那碟)裡其中一款腸好食.每款主菜均配有類似pasta的粒粒伴碟,另外仲有side dish酸椰菜.甜品真的不提也罷,因為完全唔掂. 最奇怪是兩款蘋果批中心竟然都唔熱; 那個黑森林蛋糕則完全是美心西餅.可能是餐的關係,無論菜式份量及甜品都同散叫差一截; 看其他食評提到的甜品完全欠奉就知道啦...有點失望,不過我會試多次,
先來任食麵包.
德式燴牛肉卷 - 是日另日好食主菜; 牛肉味道唔錯.
有點失望,不過我會試多次,或者試dinner.
$120 (Lunch)