2024-10-22
🇯🇵之前食過TERA, 知道沙田新城市廣場開左新分店,位置係city super 樓下,主打日式白咖喱烏冬、刨冰,裝修延續TERA日系裝修,簡潔舒適假日都有下午茶套餐,性價比更高,我地叫左兩個下午茶餐,隨餐附味噌湯/$42以下餐飲。🍜照燒雞扒白咖喱烏冬 $88餐廳主打白咖喱烏冬當然要試試!看起來白色嘅烏冬,其實烏冬面層嘅慕絲係薯泥鮮忌廉,薯泥加入新鮮鮮忌廉,比一般薯蓉更細滑。薯泥底下係日式咖喱和稻座烏冬,將烏冬跟上面的薯泥和咖喱混在一起進食,咖喱香味濃郁,薯泥令烏冬口感更有層次,整個配搭新鮮又絕配!照燒雞扒面塗上濃香照燒汁,雞扒嫩滑。☕️豆腐花咖啡 +$6咖啡內真係有一大塊滑嫩嘅豆腐花,豆花香配上咖啡,味道不錯🍧抹茶刨冰 $108刨冰用上日本十大名水白川水源,配搭極上抹茶醬。刨冰頂層加上芝士奶蓋和白玉,內層有綿綿嘅紅豆同煙韌嘅白玉。刨冰口感綿密,甜度天然唔係糖漿死甜感覺,最近天氣仲係咁炎熱食真係好爽好舒服🍵日式抹茶鮮奶 +$10漸變嘅抹茶鮮奶好靚,對比抹茶刨冰,抹茶味如果可以更香濃就更好🧇白桃伯爵茶窩夫 $108窩夫口感鬆軟,伯爵茶奶蓋香濃,加上清甜白桃,味道不怕甜甜膩。特別喜歡伴碟的c
🍜照燒雞扒白咖喱烏冬 $88
照燒雞扒面塗上濃香照燒汁,雞扒嫩滑。
☕️豆腐花咖啡 +$6
咖啡內真係有一大塊滑嫩嘅豆腐花,豆花香配上咖啡,味道不錯
🍧抹茶刨冰 $108
🍵日式抹茶鮮奶 +$10
🧇白桃伯爵茶窩夫 $108
窩夫口感鬆軟,伯爵茶奶蓋香濃,加上清甜白桃,味道不怕甜甜膩。特別喜歡伴碟的crumble餅碎,香脆牛油味香濃。