2022-01-15
泰皇閣泰國菜館已經2年冇去過泰國啦。。。。相信係中學畢業之後,第一次咁長時間冇去過泰國T_T唯有去食下泰菜懷緬下。一講泰國菜,相信大家都會諗起九龍城。由於九龍城基本上每間泰國菜都係大排長龍既關係,我地好隨心咁等簡咗泰皇閣! 餐廳既座位都算係幾迫,不過唔緊要,最緊要係有泰國野食。燒豬頸肉本人至愛😍 呢到既豬頸肉外面燒得都好乾身,而咬落去,都依然係多汁既!配埋個醬汁,簡直一流😂😂 誇張咗少少,唔好意思。白灼螄蚶好多人都唔好呢味餸,覺得佢好腥好臭同埋污糟。我本身都都麻麻,但最後都比佢毒到。呢間既螄蚶唔灼得過熟,每一隻都有少少血係入面,男朋友話係咁先好食喎。 食落去,又真係幾好食,冇腥臭味,反而好鮮甜。唔錯!蛋包金邊粉金邊粉比蛋包住,有包温作用,食到最尾都仲係熱架!咁金邊粉都夠鑊氣,而且份量十足。但略嫌甜咗少少,如果多少少酸味會更好食。炸蝦餅好大粒呀,而家好爽口彈牙,配埋個雞醬,點會輸。燒安格斯牛肉見到隔離枱叫咗,見到幾靚,我地又叫咗份。份量都算大,一碟應該有大多過十塊牛肉。但牛肉有少少過熟,肉質比較韌肉鞋,而且調味係偏辣,有少少可惜🥲
唯有去食下泰菜懷緬下。
餐廳既座位都算係幾迫,不過唔緊要,最緊要係有泰國野食。
燒豬頸肉
白灼螄蚶
蛋包金邊粉
炸蝦餅
好大粒呀,而家好爽口彈牙,配埋個雞醬,點會輸。
燒安格斯牛肉