2020-11-04
難得買倒OpenRice 既得$20快閃優惠,就決定入黎東涌行吓Outlet,順便試試依間滿有越泰風情既餐廳啦唔似傳統既泰國菜館,佢既裝修帶俾人滿滿既越泰風情之餘,仲多一份寧靜既感覺。枱興枱之間唔算好近,感覺唔會好嘈雜,所以無論一大班朋友黎想暢所欲言,定還是小倆口想靜靜地食個晚飯,都無問題碳燒魷魚木瓜青芒果沙律🥗我地首先叫咗個碳燒魷魚木瓜青芒果沙律做前菜魷魚燒到岩岩好有啲燶邊,食落彈牙得黎又有碳燒既感覺 沙律就酸酸甜甜,但醬汁唔算多,唔想食太多肉既話,揀佢做頭盤都唔錯既飛天通菜🥬正常既泰國菜館發揮,食落唔算好油,如果可以再辣多少少就更加有風味🌶馬沙文咖喱牛舌牛筋🐮🥘咖喱唔算辣、味道少少甜之餘有唔錯既香料味,本身諗住叫薄餅黎送咖哩,可惜賣晒😭 所以叫咗兩碗白飯,用嚟送飯都係一個好選擇牛舌份量都幾多,食極都仲有,而且口感好好,彈牙得黎又唔會好韌反而牛筋就得兩三舊,唔係太突出最特別既係加左椰青肉入去煮,椰子味同咖喱配合得啱啱好,又可以中和返油膩嘅感覺上枱嘅時候 係連埋個火一齊熱住,所以咖喱味越食越濃郁,不過要注意去到咁上下,要叫佢地熄火,如果唔係會有少少濃底🤭清邁香檸明爐珍珠斑🐟珍珠斑比起食
碳燒魷魚木瓜青芒果沙律🥗
我地首先叫咗個碳燒魷魚木瓜青芒果沙律做前菜
魷魚燒到岩岩好有啲燶邊,食落彈牙得黎又有碳燒既感覺
炭燒魷魚伴木瓜絲青芒果沙拉
飛天通菜🥬
飛天通菜
馬沙文咖喱牛舌牛筋🐮🥘
反而牛筋就得兩三舊,唔係太突出
馬沙文咖喱牛舌牛筋
清邁香檸明爐珍珠斑🐟
珍珠斑比起食開既明爐烏頭 肉質更滑,條魚夠新鮮所以滑得黎唔會好霉
雖然叫珍珠斑但份量一啲都唔珍珠,兩個人食岩岩好夠晒喉😗
個汁小辣偏酸,同時又有啲蒜味平衡返
整體黎講有驚喜、唔錯👍🏻
雖然今次20蚊就食倒,但下次再有機會黎食飯,正價都值得食
清邁香檸明爐珍珠斑
最後埋單$300/2個人,食物大多數都比預期好,環境舒服
服務的確唔係最一流😹 不過都會主動加水之類既,係reception有待加強💪🏻
下次要再黎食過珍珠斑同試吓豬頸肉、燒雞,望落好似都好吸引