2022-06-14 202 views
📍Hugo cafe☕️今日難得入到火炭搵朋友打算去彭福公園放下狗🐶結果雨神一出動帶埋雷神出黎翻雲覆雨🤡無奈之下只能夠係人地屋企過左個下午🌧接近黃昏🌇時間開始肚餓 朋友提議落佢樓下附近搵食咁😗由於太耐無黎過呢區 心諗火炭可以有乜野餐廳好食🙄佢就話帶我去一間cafe試下佢地既dinner set去到餐廳剛好係晚市開始前 人流唔算多 但店員見到我地都好快手上前招呼安排入坐😎好快另一位店員同我地介紹返個dinner set menu📖由於全日只係食左一餐🥹同朋友一人揀左一個set試試⭐️前菜/餐湯/飲品今晚嘅餐湯我哋揀咗龍蝦湯 有龍蝦嘅味道質地亦做得好好 唔似坊間有時飲到嘅龍蝦湯面撈落得太重手變左龍蝦汁🤡而且蝦湯入面嘅蝦肉有成4-5粒 分量同誠意十足~每個餐都跟一片香蒜麵包 我哋就鍾意用嚟點龍蝦湯同配搭之後主菜嘅鵝肝一齊食😎而嘢飲方面 套餐寫住包咖啡或茶 問過店員之後 原來仲可以order檸茶檸水奶茶等等😍⭐️英國保濕豬扒配老虎蝦 (158 hkd)一上菜已經留意到豬扒煎得唔錯👍🏻兩面上色都好均勻無過熟既情況出現 豬扒本身調味偏淡 無過多咁加鹽加胡椒調味 好適合最近食開清淡嘅我😬老虎蝦實肉彈牙 完
📍Hugo cafe☕️

⭐️前菜/餐湯/飲品

⭐️英國保濕豬扒配老虎蝦 (158 hkd)
一上菜已經留意到豬扒煎得唔錯👍🏻兩面上色都好均勻無過熟既情況出現 豬扒本身調味偏淡 無過多咁加鹽加胡椒調味 好適合最近食開清淡嘅我😬老虎蝦實肉彈牙 完全無雪藏味非常驚喜😍加埋旁邊伴菜 既炸薯條同時蔬 成個set份量充足真係超級飽肚🥰

⭐️香煎鵝肝配扒澳洲草飼肉眼牛扒(228 hkd)
朋友就叫左店員推介嘅肉眼牛扒set 我哋兩個唔敢食太生所以叫咗七成熟😬上菜嘅時候切開生熟啱啱好 肉眼牛扒嘅份量十足 配上Gravy 汁食入口更能夠帶出肉味🫢一旁嘅鵝肝配跟餐嘅香蒜麵包 係不知不覺間默默咁食晒~

🌞總結嚟講 今日雖然天公不做美🌚但好在晚餐安慰咗我哋冇得放狗嘅靈魂 呢間Cafe位置亦同地鐵站好近 行去火炭站只係6分鐘 去開火炭嘅朋友不妨可以試一試~

📍Hugo Cafe (火炭)
火炭駿景路1號駿景廣場地下G92-93號舖