2022-12-03
作為沾麵控當然要周圍搜尋美味嘅沾麵,今晚來到灣仔小巷嘅「幸屋」,試吓佢哋嘅沾麵啦。餐廳面積不大,但勝在樓底夠高,所以空間感十足不覺局促。坐低後職員會奉上綠茶包和熱水,讓你自己沖泡。菜單主打係拉麵同沾麵,亦有丼飯提供,仲有不少小食供應,種類選擇都幾多。我哋就叫左一個沾麵一個拉麵,額外再叫咗兩個小食。份量都唔少,食到飽飽!和風餃子 $38賣相非常好看,而味道亦都一流。非常相似出名嘅「餃子的王將」,平時超市特價最平都要廿幾蚊,依家$38 仲要煎到靚靚,非常抵食。芝士年糕 $38芝士年糕係我嘅最愛,啲個芝士年糕炸得夠香脆,外脆內軟,裡邊嘅芝士香濃,非常好味嘅小食。櫻花蝦味噌拉麵 $88和其他拉麵店一樣,按個人喜好可以選擇拉麵硬度、湯濃度,甚至香油、青葱、椰菜份量都可以選擇。味噌湯底不錯,加上櫻花蝦增添風味👍🏻蝦汁帆立貝沾麵 $128沾麵的湯底在上菜時仲見到滾熱辣值得一讚。最特別之處係湯底有加上麵撈,質感偏稠糊,好處係可以做到「掛麵」嘅效果!作為沾麵,做出「掛麵」效果絕對係不少得,先可以讓麵沾上香濃嘅醬汁👍🏻
和風餃子 $38
芝士年糕 $38