2021-03-03 1072 views
依家無得去日本旅行,於是約埋朋友一齊食日本高級餐廳感受下「旅行」嘅氣氛。 一入餐廳好似置身日本咁,我地坐係窗邊卡位,私隱高之餘,仲可以享受無敵維港景色。本身諗住同朋友嗌一個lunch set,但係見到熊本Fair Menu好似好吸引所以就散嗌左幾款菜式試吓。 第一道菜色係櫓杏特製 海鮮太卷飯券入面有吞拿魚,青瓜,用日本連續4年第一既海苔捲起,上面鋪左海膽同三文魚籽。海膽好鮮甜,加埋三文魚籽已經好有鮮味,可以話係今餐既第一名。 火炙燻製鰹魚刺身,依個係香港比較少識到,外面係少少燒燶而入邊仲係刺身嘅狀態,食落去爽口清新。 新鮮處女生蠔盛合,新鮮但無海水重鹹味,一d腥味都無! 鹽燒天草大王雞全翼,即叫即燒,可以全隻上或者剪開都可以,黎到「嘩」一聲,好大隻!外皮非常香硊,雞肉好juicy,值得一試! 叫左一份刺身lunch set,跟左面豉湯,茶碗蒸,茄子冷盤,蕨餅,刺身好新鮮,有係日本食既味道,蕨餅嘅忌廉有好香嘅奶味,有d驚喜。 最後我哋點左甜品焦糖燉蛋,上面焦糖非常香脆,有濃濃嘅蛋香味,質感軟滑,入邊仲有雲呢拿籽!係一個完美嘅作結!總括黎講,餐廳食品高質,服務態度非常好,下次會再嚟

第一道菜色係櫓杏特製 海鮮太卷

新鮮處女生蠔盛合,新鮮但無海水重鹹味,一d腥味都無!

總括黎講,餐廳食品高質,服務態度非常好,下次會再嚟過!