2024-12-16
最近兩日特別凍,好想食臘味煲仔飯。😝最近個禮拜係佐敦附近發掘到依間港式煲仔飯店,外面感覺歷史悠久,內裏裝修雅致,餐廳嘅員工都似係做咗好耐嘅老員工,有別於一般港式餐廳會趕人走😂依間餐廳嘅員工服務同耐性都好好👍🏻,會主動加茶,幫你加豉油、葱落煲仔飯撈好,仲會幫我地刮飯焦😍☺️ (自己真係唔多識刮,冇佢地咁好技巧🤣🤣)同埋感覺好慢活,好啱同長輩或者家人慢慢飲茶🫖食個小菜同煲仔飯。🌟🌟煲仔飯係餐廳招牌菜,果然名不虛傳。😍😍廣式臘味煲仔飯粒粒分明,仲要食到飯焦,真係要好有技巧先做到,而且臘味份量都好多,質素都唔錯😋😋其餘d小菜水準都唔錯,黑松露雞煲啲雞好嫰滑,瑤柱蝦米上湯時菜d菜好新鮮,吸哂上湯嘅鮮味👍🏻😍 椒鹽一口骨亦都好入味,香脆可口😍😍餐廳除左普洱、鐵觀音之外,仲有玄米茶可以選擇,真係比較少見😍😍 食煲仔飯配玄米茶都幾啱👍🏻📍 憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖📍Evvoke (Jordan)G/F, 22-24 Man Wun Street, Jordan🌟1️⃣ 廣式臘味煲仔飯 🍚 (臘肉、臘腸、臘鴨)𝘾𝙡𝙖𝙮𝙥𝙤𝙩 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝘾
📍 憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
📍Evvoke (Jordan)
🌟1️⃣ 廣式臘味煲仔飯 🍚 (臘肉、臘腸、臘鴨)
𝘾𝙡𝙖𝙮𝙥𝙤𝙩 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝘾𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 & 𝘾𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙈𝙚𝙖𝙩
🌟2️⃣ 黑松露雞煲
𝙎𝙩𝙧𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙞𝙣 𝘾𝙡𝙖𝙮𝙥𝙤𝙩
🌟3️⃣ 瑤柱蝦米上湯時菜
𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙑𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙩𝙚𝙬𝙚𝙙 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 & 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥𝙨 𝙞𝙣 𝘽𝙧𝙤𝙩𝙝
🌟4️⃣椒鹽一口骨
𝙎𝙖𝙡𝙩 & 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧 𝙋𝙤𝙧𝙠