2024-04-24
超耐無食肉,所以就約咗朋友嚟尖沙咀呢一間放題燒肉食一食!除咗燒肉之外,仲有刺身及壽司等美食,相當多選擇!$368一位,要加一,限時120分鐘,時間都好充裕!一開始就叫咗幾款沙律嚟試吓,當中泰式生蝦好唔錯,食落新鮮,而且生蝦配有泰式辣汁,滿滿的泰式風味!試咗肉鬆蟹籽沙律同胡麻豆腐,兩款都清新可口,好適合作為餐前開胃菜!刺身方面,見到餐廳一共有8款刺身,放題嚟講,刺身種類都算多👍🏻最愛八爪魚及三文魚,兩者都大大片,而且食落好鮮味,唔會有一陣雪味,相當唔錯!甜蝦亦好出色,以為甜蝦係細細隻,點知出到嚟係超大隻,而且食落肉質鮮甜,忍唔住encore咗幾次!壽司方面,有火炙壽司及普通壽司,因為想重點食燒肉,所以今次只係試咗2-3款壽司!值得推薦嘅有忌廉芝士鰻魚火炙壽司,鰻魚大大條,配埋忌廉芝士一拼食,口感超級豐富,味道又有層次,好好食!炸物方面,就試咗手打脆香魚角、十勝蕃茄芝士餃子及牛乳松葉蟹薯餅等幾款小食!手打脆香魚角真係好出色,炸得好金黃,咬落口感好彈牙!而蕃茄芝士餃子都相當唔錯,兩者嘅味道又配合得好夾,食落冇違和感👍🏻而牛乳松葉蟹薯餅同一般薯餅相比,依然係炸得金黃香脆,但就相對冇咁硬身,食落
炸物方面,就試咗手打脆香魚角、十勝蕃茄芝士餃子及牛乳松葉蟹薯餅等幾款小食!手打脆香魚角真係好出色,炸得好金黃,咬落口感好彈牙!而蕃茄芝士餃子都相當唔錯,兩者嘅味道又配合得好夾,食落冇違和感👍🏻而牛乳松葉蟹薯餅同一般薯餅相比,依然係炸得金黃香脆,但就相對冇咁硬身,食落比較Creamy及嫩綿,好食!
肉類方面
最驚喜係有蕃茄味嘅牛五花,估唔到蕃茄甜味令到牛肉食落去少咗肥膩嘅感覺!食多幾嚿都覺得唔夠!最重要係仲有牛舌,食落去爽口,係食牛朋友嘅福音!
石鍋香茜蠔仔粥
首先要一個係佢石鍋,上枱嘅時候已經滾到起晒泡!熱辣辣之餘,仲要非常足料,湯底亦唔會好鹹,食落溫暖飽肚,味道鮮美!
試咗卜卜煮大蜆,一上枱都大大煲,而且份量好多,蜆煮得好鮮甜,無沙,食得出有鮮味,好食!