2024-11-16
朋友介紹的Omakase 榊原,位於天后,地點都好方便,上到來餐廳都望到靚景🏙️午餐有三個價錢,$438、$538、$668,難得食好啲,我哋就要左$668的16品Omakase😋好彩有Book位,剛好呢日食第二輪都坐滿人。套餐包埋茶碗蒸、味噌湯、甜品。一坐低會先享用茶碗蒸,都有好多蟹肉,好滑好鮮甜😋刺身方面有4款分別係飽滿既北海道厚岸蠔、最象最深😳流心爆膏斑馬瀨尿蝦、鮮甜爽口的北寄貝x活赤貝、豐腴細滑的鮟鱇魚魚肝。刺身之後有和食,食返啲熱野先再食壽司🍣有炸紫蘇葉鰻魚,非常酥脆,鰻魚好新鮮,魚肉嫩滑!接住有6件壽司,由淡味啲既魚食到濃味。有深海池魚、甘鯛、尾長鯛、北海道銀雪魚、拖羅、右口魚魚邊,整體都好新鮮,除左拖羅之外,其實我都好鐘意銀雪魚同右口魚魚邊,都係油份豐富既魚,尤其係右口魚魚邊燒過,油脂感滿滿🤤之後有海膽飯,一小碗既海膽都好多,用紫菜包住食,好鮮甜🥰手卷係蔥舌拿魚蓉。仲有味噌湯、甜品,16品真係好抵食!