2023-10-01 723 views
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪中環omakase店✨相隔一年第二次到訪位於中環威靈頓街的海言 上次吃午餐今次帶上友人再次朝聖🤍店子比較隱蔽位於地庫要穿過一條樓梯才到 木系的裝潢配上柔和的黃燈非常相襯 令人心情放鬆餐廳主打omakase丼飯 也是熱門餐點之一另外也有各款迷你刺身丼飯及小吃等┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜招牌海言廚師發牌魚生飯 特上 $430 (8/10)丼飯有齊15款時令刺身 色彩繽紛又豐富😻上桌後店員會逐一講解每款刺身及享用次序包括大拖羅 吞拿魚 海膽 三文魚籽 池魚 清魚 爐魚 赤海蝦等款式超級多 刺身也是平常吃omakase的款式一次過試到唔同刺身🤩性價比超高!!值得一提是飯底採用了兩種白米煮成 味道帶甘甜且昇華了刺身的鮮味 整體質素合格有餘👍🏻前菜包括了茶碗蒸 味噌湯 沙律 茶碗蒸的蛋口感十分嫩滑 尤如嬰兒肌膚超好味的𐂐 ⠜北海道三色魚生飯 $400 (8.5/10)今次我試左另一款丼飯 三色包括海膽 三文魚籽 拖羅蓉 海膽份量好多 賣相已經好正好吸引omg!!!口感creamy鮮味十足 完全不腥的 可惜甜味就比較淡但都無阻我既喜愛程度🤤另外的拖蘿蓉都好美

二訪中環omakase店✨

餐廳主打omakase丼飯 也是熱門餐點之一
另外也有各款迷你刺身丼飯及小吃等
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜招牌海言廚師發牌魚生飯 特上 $430 (8/10)
丼飯有齊15款時令刺身 色彩繽紛又豐富😻
上桌後店員會逐一講解每款刺身及享用次序
款式超級多 刺身也是平常吃omakase的款式
一次過試到唔同刺身🤩性價比超高!!

前菜包括了茶碗蒸 味噌湯 沙律
茶碗蒸的蛋口感十分嫩滑 尤如嬰兒肌膚超好味的

𐂐 ⠜北海道三色魚生飯 $400 (8.5/10)
今次我試左另一款丼飯 三色包括海膽 三文魚籽 拖羅蓉
海膽份量好多 賣相已經好正好吸引omg!!!
另外的拖蘿蓉都好美味 入口即化油脂感高
個人中意呢個多過另一款 中意海膽拖蘿多啲🤣

𐂐 ⠜鮟鱅魚肝最中餅 $120 (8.5/10)
之前食omakase食過一次鮟鱇魚肝之後就念念不忘
用上心形最中餅包入大量魚肝醬入口超級濃郁又鮮甜🥰味道久久不能消散
那種味蕾沖擊真心好正 裡面還加入脆青瓜減少膩感
唯一挑剔的是最中餅不夠脆稍為影響了口感🥺但價錢絕對好抵食的!

Ig @cheri_foodiary