2024-12-16
最近好想食小籠包,就去左間性價比好高既上海茶居餐廳👍🏻👍🏻又試多左幾款食物都好正😉我哋首先試咗爽口魚皮冷盤,呢個冷盤真係好開胃!魚皮薄脆,搭配一啲酸甜嘅醬汁,食落去既清新又爽口,真係開啟咗我哋嘅食慾。🥰🥰接住,我哋點咗上海鮮肉小籠包,呢個小籠包真係一絕!😇個皮薄得嚟又Q彈,咬落去一口就流出咗濃郁嘅肉汁,肉餡鮮嫩,味道正宗,食完真係令人回味無窮。😜然後,我哋試咗黑糖流心糍粑,😋呢個甜品真係好特別!外層糯米皮滑順,裡面流出嚟嘅黑糖醬汁香甜,😎😎另外,我哋仲試咗狗不里鮮肉包子,呢個包子皮薄餡多,肉質鮮嫩,味道真係一流,配埋一啲醬油食,簡直係絕配。😌接下來,我哋再點咗帶子炒飯,呢個炒飯粒粒分明,帶子新鮮,炒得香噴噴,搭配埋啲青菜,整體味道非常均衡,真係好好味。😋最後,甜品方面我哋選咗桂花酒釀丸子,呢個丸子外面滑滑的,裡面包住香甜嘅酒釀,桂花嘅香氣撲鼻而來,食落去既香甜又有層次感,真係一個完美嘅收尾。😆😆