2024-12-07
今日諗住簡單食個米線😚,點知都係唔簡單🤣,去到已經有人龍排緊隊😮,不過好彩都唔駛等好耐🤣當日同男朋友一人一碗米線,兩個小食share🤗金磚豆腐唔好睇佢細細粒,成碟個份量都幾多😍。第一粒放入口熱到差d辣親,完全係即時炸起,炸得鬆軟,調味亦唔會過鹹👍🏻 椒鹽粟米放咗少少炸蒜喺粟米面,🌽配合椒鹽味,有驚喜😚米線方面,舖頭晚市有一個特別嘅選項係「火爐上」,邊食邊煮個湯底,在好奇心既驅使之下,決定揀一碗火爐上,另一碗就走火爐🤣🤣招牌花膠雞米線(火爐上)個火爐一上有幾有氣勢😝 雞肉嘅份量都好多,肉質嫩滑,仲有幾塊花膠有豐富骨膠原🤭,冬天滋補一下剛剛好。第一次食麵係一路食一路keep住咁熱🤣,超啱冬天食🤣藥膳黃酒花膠雞米線(走火爐)一上枱就聞到濃郁嘅藥材味,雞肉又係大大份好滿足🤣,湯底滿滿的藥膳湯味,清甜滋潤,我估如果連埋火爐咁食應該會更加暖笠笠😇
當日同男朋友一人一碗米線,兩個小食share🤗
金磚豆腐
椒鹽粟米
放咗少少炸蒜喺粟米面,🌽配合椒鹽味,有驚喜😚
招牌花膠雞米線(火爐上)
藥膳黃酒花膠雞米線(走火爐)