築間酸菜魚

2024-10-15 541 views
首先,我地點咗總長酸菜魚,中份適合2-3人分享,份量啱啱好。酸菜魚湯底一端上枱就已經聞到陣陣酸香,湯頭酸辣,刺激味蕾,魚片薄薄滑滑,吸收咗湯底嘅味道,入口鮮嫩得嚟又唔會過腥。🫶🏻配料方面,我地加咗凍豆腐,吸滿咗湯汁後非常入味,每一啖都係滿滿酸辣同鮮甜嘅交織。牛五花片就係另一個亮點,浸咗喺滾熱嘅酸菜湯入面,令脂肪同肉質變得更嫩滑。至於烏鰻魚片,魚肉富有彈性,帶少少滑溜嘅口感,同湯底嘅酸香配合得非常好。最後,加埋啖啖鮮蝦滑,彈牙得嚟仲有一陣鮮味。🐟另外,點左小食浪子鹹酥雞,炸得香脆惹味,外皮酥脆,內裏保持嫩滑多汁,咬落去真係滿足感爆燈!雞肉內裏帶嫩,唔會過鹹,調味恰到好處,仲加咗少少九層塔,令香氣更豐富。🍗