2019-10-21 53 views
今日同朋友起旺角上完堂次後想食日本拉麵 所以我地就黎到位於旺角既拉麵來去到餐廳一打開餐牌發現拉麵既款色係好多 仲有好多款仲要好特別!好似有金、木、水、火、土分別代表左唔同款色既拉麵今次我同朋友分別揀左土入面既熊本黑蒜油豚骨拉麵同埋極上海老吟釀拉麵 都好特別極上海老吟釀拉麵呢一款拉麵既湯底係超濃郁 暫時係我食過最濃郁既拉麵 好適合想試濃厚湯底既朋友 分別用左甜蝦、海虎蝦、蝦味增同埋日本清酒去烹調 所以每一啖湯底都散發住海蝦嘅鮮味 蝦球鮮甜爽口 最欣賞係拉麵既掛湯程度好好 每一條拉麵都包住濃濃既蝦味 令人一試難忘!起香港真係好少試到熊本黑蒜油豚骨拉麵豚骨湯底入口熬製出濃郁嘅膠原蛋白 奶白色既豚骨湯面再加入味道濃郁嘅黑蒜油 兩者配搭得好唔錯 每一啖都係口感順滑 滿口濃香 拉麵麵質亦好彈牙 好推介呢款拉麵!嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀炸至金黃色香脆可口既墨魚咀配合拉麵食最夾 好欣賞墨魚咀既脆粉好薄 外皮輕輕包住每粒墨魚咀 一啖一粒 令人完全食唔停口 香脆嘅蒜粒亦提升左墨魚咀嘅味道抹茶汽水黎自日本空運到港既抹茶汽水又點可以唔試 一飲就覺得幾特別 因為汽水散發住清清地既抹茶香 但又唔會蓋過汽水既味道 幾特
好似有金、木、水、火、土分別代表左唔同款色既拉麵

極上海老吟釀拉麵

熊本黑蒜油豚骨拉麵

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀

抹茶汽水
黎自日本空運到港既抹茶汽水又點可以唔試 一飲就覺得幾特別 因為汽水散發住清清地既抹茶香 但又唔會蓋過汽水既味道 幾特別