2023-05-15 1279 views
不知不覺,原來上次嚟藍田,差不多係兩年前嘅事..... 上次嚟係幫人睇風水,佢介紹咗個街坊俾我,今次上嚟係幫個街坊係匯景花園睇風水,女友小熊亦係鰂魚涌收工,於是收工就 join 埋過嚟同我一齊食飯,上次幫襯過大壹質素唔錯,所以成為不二之選.去到門口已經排哂隊,好彩唔洗等太耐,佢地唔止堂食要排隊,眼見外賣都唔少,咁就更加無伏味啦!可惜遲咗一步.... 我嘅大愛叉燒已沽清! 即刻快快脆落單,慢一步連燒鵝都賣哂,油雞燒鵝雙併,椒鹽鮮魷同鮑魚菇扒生菜,快!椒鹽鮮魷屬於高質水平,除咗外層香脆,外相都好 colorful,而且鮮魷厚身之餘彈牙又唔韌,滿分啦....燒鵝皮脆之餘仲有少少餘溫唔係冷冰冰,食落更有口感,油雞肉嫩多汁 Juicy,重重重點係我最愛嘅蔥油味道唔會太鹹十分惹味,蔥粒顏色亦鮮綠已經好吸睛,單單蔥油已經爆 like!鮑魚菇扒生菜係驚喜,自己本身唔太中意鮑魚菇,食過幾次口感總係有DD韌,今次想叫北菇但講錯咗鮑魚菇,口感一丁點韌都無,同自己食開嘅韌口感完全唔同,冧身又入味之餘! 茨汁係令到哩碟小菜滿分嘅主因,茨汁超惹味但唔係蠔油又唔係鮑魚汁,好想知哩個係咩汁想試吓自己煮出嚟.我地坐近燒
不知不覺,原來上次嚟藍田,差不多係兩年前嘅事.....

我地坐近燒味出菜位,餐飯都未食完,已經聽到廚房大嗌所有燒味賣哂沽清,但仍然不停有新客走入舖頭問仲有無叉燒,另外門口不停有人排隊等位,睇怕下次要早D嚟先食到叉燒.
椒鹽鮮魷
燒鵝併油雞