2017-09-08
有口福嘅川菜 有鑊氣 又大碟 又抵食水煮魚是經典嘅四川麻辣菜 精髓在於魚肉嘅細嫩 配上又香又辣嘅湯底 惹味非常餐廳選用咗生魚 作為水煮魚嘅主食材 皆因魚肉結實 魚皮爽口彈牙 唔容易一夾就散底部仲放滿咗各種濃味嘅香菜 及吸味嘅粉絲 越食越辣 越食越過癮另外見到廚師推介 燒蟶子$58隻 特大聖子皇 配合蒜蓉辣椒一齊燒 非常惹味 值得稱讚 燒嘅時間拿捏得非常好 依然保持到海鮮嘅水分及鮮甜度超級肥美 完全冇沙 肉質仲好鮮甜用咗美極炒呢個豆 一上枱已經好香 炒得好有鑊氣 老實講我平時唔食呢種豆 好怕佢入面滑劣劣嘅感覺 但係餐廳用咗呢種方法嚟煮 我竟然可以食哂 原來餐廳用咗個小秘訣 係油泡過清炒萵筍絲 爽脆清甜 火喉掌握得非常好 唔會炒得過火 而冇咗爽脆嘅口感嘆番支天地一號蘋果醋 酸酸味味 夠曬開胃下次有機會會嚟試埋佢嘅雞煲 烤魚 同埋其他川菜小食
另外見到廚師推介 燒蟶子
超級肥美 完全冇沙 肉質仲好鮮甜