2023-03-18
平日比較少係旺角食飯,誤打誤撞估唔到搵到驚喜好餐廳。無論服務態度、食材水準或日式居酒屋裝潢等等,係依區嚟講算另眼相看。特別一提︰店員態度太好了,熱情招呼不在話下,細心地介紹推薦菜色,將當晚最新日本空運即割所有魚款逐一詳盡報價。進食期間又會不停執拾餐碟,一直保持餐桌清潔,令食客更加安心。食物方面 - 8隻生蠔優惠套裝(8隻日本大生蠔配2杯日本白酒或無酒精飲品)︰日本白酒酒身帶有果香,屬於少女清甜味,酒精唔濃烈。帶出蠔鮮之餘,開胃又能夠分薄油脂感。其實本人係香港好少食生蠔,第一次食日本蠔︰清甜嫩滑,豐富肉量加少少檸檬汁亦無遮蓋新鮮美,感覺品質不錯,性價比極高。為及冷熱、生熟食物要分開,確保食物質素及保障食客安全。餐廳職員輪流再三提醒我同朋友分開碟食、快手先食等等,長氣搞笑但又好貼心赤身刺身︰厚厚三片食落啖啖肉,飽滿肉地。新鮮魚香,就算切到半吋厚,中心部位亦無生雪,而且保持凍刺身狀態。燒日本甜蕃薯、雞腿肉及菠蘿︰日本燒蕃薯好似蜜糖咁甜,十分粉嫩,最後有加單。雞肉調味清淡,但原有鮮香雞味及滿滿肉汁就如泉湧,加上少量雞皮烤到脆卜卜,好滿足,最後亦有加單。燒菠蘿,咬落果汁噴射式入口,清甜微酸又重果
赤身刺身︰
燒日本甜蕃薯、雞腿肉及菠蘿︰
日本燒蕃薯好似蜜糖咁甜,十分粉嫩,最後有加單。
燒菠蘿,咬落果汁噴射式入口,清甜微酸又重果香,十分開胃。
串燒牛肋肉、牛胸腹及八爪魚︰
兩款牛都無太多調味料,好重牛香,可惜燒烤時間過長,肉質有點乾而韌。
八爪魚唔夠爽口,最唔推薦嘅一款。
岩鹽燒美國牛小排︰
輕微用鹽調味,完全帶出原本牛香,可惜亦少許過火。中心位置差不多達到全熟,咬起比較韌。
燒雞泡魚干︰
燒汁偏向過甜又過咸,配日本清酒或白酒係好適合,但油膩感強。
炸芝士年糕︰
利申,只得朋友食,我無食到,所以省略帶過好了。
總結︰
可能因為位於旺角,感覺性價比又唔算好高,而且每款分量都偏少。
只係真心意想不到,全場爆滿咁有氣氛情況下,職員仍然維持極高質服務及食物水準。
旺角區的 Happy Friday!