2023-08-19
星期六約左fd 去觀塘high tea,朋友預先搵定呢間餐廳,雖然吾系酒店high tea,但價錢吾算太貴,位置方便就腳,食物質素比想像中有驚喜,所以想推介下。Classic British Afternoon Tea Set $368 (2ppl)上層:英式鬆餅中層:煙三文魚配黑魚籽、風乾火腿配哈蜜瓜、熟蛋沙律三文治、牛油酥皮餡餅下層:日式抹茶麻糬泡芙、芒果椰汁布甸、士多啤梨蛋糕、朱古力慕絲蛋糕英式鬆餅會配2種果醬,分別系士多啤梨醬同紅桑莓醬,另外亦有提供clotted cream。2款醬都吾會太酸,鬆餅熱辣辣,幾脆,吾重牛油味。煙三文魚配黑魚籽煙熏香既三文魚配黑魚籽感覺幾矜貴,底下配左脆口多士增加口感層次。熟蛋沙律三文治個人覺得幾好食既三文治,蛋白碎沙律餡,配頂部既黑松露,好香濃黑松露味。芒果椰汁布甸個人覺得呢款甜品最好食,睇落貌相無咩特別,但入口好香芒果味,一啲都吾酸,而且布甸好滑好香奶味。日式抹茶麻糬泡芙呢款甜品系最有驚喜,泡芙內有紅豆蓉餡同麻糬,麻糬好香滑。Tea Set會包2杯基本飲品,我地叫左凍檸茶,糖漿分開上,可以自己調教甜度。
上層:英式鬆餅
煙三文魚配黑魚籽
熟蛋沙律三文治
芒果椰汁布甸
日式抹茶麻糬泡芙
呢款甜品系最有驚喜,泡芙內有紅豆蓉餡同麻糬,麻糬好香滑。