2022-05-13 200 views
今日朋友專程帶我食意粉,果然無令我失望仲要係滿載而歸!我地本身叫左1個沙律5個意粉,但最後都叫多2個,總共7個意粉🤣🤣等我同大家介紹下餐廳意粉嘅魅力啦!1️⃣Burrata Caprese Plate新鮮意大利軟心芝士雜菜車厘茄沙律伴意大利黑醋及初榨橄欖油蔬菜新鮮就不在話下,佢嘅Burrata 係我食過最好味嘅,佢比平時超市買嘅更Creamy,更重牛奶芝士味!配搭埋粒粒黑椒同橄欖油,令到成個沙律味道更香同無咁寡🤩2️⃣Orecciette Nduja Sfizio`s Style溶化雜香料沙樂美腸蕃茄醬混多重芝士新鮮貓耳朵粉貓耳朵每一塊都厚硬度適中,片片都沾滿上醬汁,完完整整細味到佢嘅醬汁包含左好重嘅莎樂美腸,帶有少少辣更加惹味😋3️⃣Gnocchi Verde薯仔粉團配綠醬汁佢嘅粉團煮到剛剛好!唔會太淋並保持煙韌度!而佢嘅綠色醬即係pesto醬可謂真材實料,食到松子仁嘅香味!超好食呀!😆4️⃣Tagliatelle Mik Mak青豆煙肉忌廉汁煮全蛋寬麵佢嘅忌廉汁唔會好溜難入口,食完唔會覺得好滯,不過調味可以重番少少,食落有斯些少淡🫣5️⃣Tortellini Aurora自家製意式傳統肉醬煮新鮮全蛋闊
今日朋友專程帶我食意粉,果然無令我失望仲要係滿載而歸!

1️⃣Burrata Caprese Plate

4️⃣Tagliatelle Mik Mak
青豆煙肉忌廉汁煮全蛋寬麵

5️⃣Tortellini Aurora
自家製意式傳統肉醬煮新鮮全蛋闊麵

佢用嘅係新鮮肉醬,煮出黎肉碎仲係粒粒分明!每一條意粉都可以掛滿粒粒肉碎同茄汁😉

6️⃣Tagliatelle al ragu
自家製肉醬煮意式巴馬火腿介子雲吞

呢個同上個肉醬意粉口味差唔多,但佢用左意大利雲吞,食落更有飽肚感😝

7️⃣Spaghetti Aglio, Olio E Peperoncion Southern Style
南意式初榨橄欖油蒜肉酸荳黃鰭吞拿魚肉碎辣椒蕃茜煮意粉

食左咁多個有醬嘅意粉,點都要叫番個乾身嘅!呢個意粉我覺得係做到色香味俱全,材料超豐富!睇個菜式名都嚇親你!佢落左勁多蒜粒,成個意粉都充滿香蒜味,亦加左吞拿魚肉,食到有輕微嘅魚香味,辣椒味就唔太食到。鍾意食乾身意粉嘅朋友可以試下😎

8️⃣Spatzle Cream and Bacon
自家煮北意手工粉(煙肉,忌廉,巴馬臣芝士)

最後係一個手工意粉,造型係一粒粒不規則的,我都係第一次見!初時睇落好似mac&cheese,但食落口係兩回事。覺得佢唔太夠忌廉同芝士味。

整體黎講廚師控製意粉嘅軟硬度非常犀利,用嘅醬汁配料都係真材實料,想加上老闆係意大利人,所以想食真意大利意粉嘅記得要黎試啦!!!

2022-05-08