2017-08-18
來自日本連鎖的Wired Cafe,裝修有少少夏威夷及沖繩的感覺,沒有夏天的氣息,色彩繽紛的擺設,令人有遠離繁忙工作的感覺。最近位於尖沙咀美麗華的分店轉左menu,所以收工之後你都試吓新菜式,鄰近仲有Collect Point集團的衫鋪,食完仲可以行下街,一舉兩得。Gin Yuzu 返工咁辛苦收工梗係要飲番一杯啦,cafe入邊嘅飲品都係女仔而設,除咗一般嘅雞尾酒,咖啡,無酒精飲品之外,見到仲有Detox Water, 對皮膚好,又飲得健康。不過今日決定任性一下,呢杯Gin Yuzu淡淡的柚子香,好有夏天的感覺,酒精味道唔會太強烈,啱哂我!黑咖喱吉列豬扒蛋包飯黑咖喱嘅味道同普通咖喱分別不大,但營養價值都好高。上網得知黑咖哩紅鳳菜所製作的。紅鳳菜營養價值非常高,紅鳳菜可以活血、化瘀、解毒、消腫😳好健康同出面唔係好多地方有得食。個吉列豬扒又炸得啱啱好,炸粉唔厚,個蛋又滑同咖哩好夾,真心唔錯呀!炙燒三文魚牛油果飯三文魚,牛油果都係健康的餐單必備之選。牛油果勁高蛋白質,對心臟同記憶力都好,不過脂肪好高架不易多食。不過炙燒三文魚就啖啖肉,撈埋溫泉蛋和沙律醬,菜同蕃茄,酸酸地確係開胃!呢個可以偷下師
黑咖喱吉列豬扒蛋包飯
一般外面食到的水牛城雞翼得個炸字,有時又會整到好辣,所以今次男朋友話要叫真心有猶豫。不過幾有驚喜,因為雞翼唔係炸得好熱氣,香辣的感覺好滋味,沾上芝士汁好好食!加上有沙律伴碟,想熱氣都幾難
厚吐司好有蛋香,沾上蛋漿後再焗,個邊烤得香脆,又好飽肚。二人作為飯後甜品有點過多,不過我唸多d人就啱啱好。
果然係日本過江龍,質素都幾穩定。所以難怪星期四晚都人頭湧湧!見到好多人叫明太子意粉,下次再試下先。