2019-04-12 599 views
約足兩星期,終於跟港女夾到時間,最初計劃到旺角齋舖晚膳,誰知殺出兩個阿叔程咬金捉左港女到樂事佛堂 happy hour,搞錯呀!等到七點半,無食 lunch 餓鬼死我喇。港女推介位於商場地庫日式 cafe,稱以前經常幫襯,而且食物質素蠻不錯。但事過境遷,味道不再,已跌至難食的水平,港女連聲道歉。我真係無所謂喎,而且會再來試真一點。商場 open 食店,感覺較像高級茶記。bob 頭妹妹笑容滿面 so sweet,招乎周到主動有衝勁,好 warm 食得舒服。相比那位素顏短金髮瘦嬸西面迎人,唔知以為係廟街大排檔。吞拿魚牛油果蓋飯,何解幾份 menu 上菜名都不一致架?還有吞拿魚牛油果沙律飯、牛油果吞拿魚茸蓋飯,有欠專業使到食客好混亂。港女細心地將牛油果切粒,跟溫泉蛋、吞拿魚蓉、沙律菜撈得均勻細緻,再齊齊嘆。好有心機喎,麻煩晒。蛋黃味道最突出,不過其他食材都係偏淡的,真的沒什麼味道喎。港女問侍應以前不是有跟汁的嗎?原來已經取消,最後唯有用刺身豉油代替,混在一起再試,味道好多了。牛肋肉,剛剛燒起熱燙燙,烤肉香味四散,流晒口水,我唔客氣喇 ﹗爆汁香甜牛味淡淡然,清新不濃,都係添點茄汁或 A1 醬比

牛肋肉,剛剛燒起熱燙燙,烤肉香味四散,流晒口水,我唔客氣喇 ﹗爆汁香甜牛味淡淡然,清新不濃,都係添點茄汁或 A1 醬比較好。味道確實不錯,可能太瘦所以有少少韌,給多點牙力趙吧,肥膏及筋都比較多,吃不了。

白酒蒸蜆,浸蜆?煮蜆?蒸蜆?何來蒸呢?跟日版即食麵豉蜆湯味道一模一樣。蜆肉陰沉的味道,毫無鮮味可言,罐頭味就相當突出,趙落是橡膠的質感,有料!湯底就飲唔到白酒或香草味道,有點像牛油又似鰹魚似麵豉汁。

炸軟殼蟹辣味肉醬意大利麵,這邊廂寫住意大利麵、那邊廂寫住意粉,您想點呢?可否寫得一致,而且依度係香港請用意粉,不要赤化。是我最愛的細號意粉喎。幼幼的乾爽嚥韌,非常有質感,不會濕淋淋或腍劈劈,捲上辣肉汁泛著微弱甜椒茄醬味,雖然肉醬有點稀有點水汪汪,還達標合格。

我愛辣,淋上大量辣椒仔汁再品嚐,味道更濃更香更辣可口開胃。炸軟殼蟹我就比滿分喇,新鮮出爐香噴噴,脆漿鬆化不太厚不會厚掘掘,金黃不油脆到索索聲。大大隻軟殼蟹啖啖肉,鮮味突出,但蟹膏味更霸道,爆膏甘甜無比,讚呀 ﹗

水牛城雞翼 4 件,不用幾分鐘就送到。水牛城雞翼可以煮得如此難食,廚藝出神入化﹗外層脆漿又腍又韌,微暖油感十足,內外同樣乾爭爭,無鮮味無香味無辣味無酸味,死實陰沉的味道一早煮定,滾上冰涼濃味 blue cheese 可以掩飾一下。
吞拿魚牛油果蓋飯
吞拿魚牛油果蓋飯
牛肋肉
牛肋肉
白酒蒸蜆
水牛城雞翼
Other Info. : 人生題外話,怪胎港女惡人先告狀!約四次他媽的港女,吐苦水好人難做﹗ 第1 次,打邊爐有得坐住涼冷氣,遲半個幾鐘,算喇。 第 2 次,話撞到朋友要傾計,呆坐 1 個鐘等港女傾完先去食飯。 第 3 次,我已出左黎,當日港女貓仔唔舒服,取消。 最後 1 次,我已到餐廳等位,餐廳話未齊人唔比坐,大熱天時企係街度 10分鐘我已興合合濕晒出汗,問港女係邊仲係屋企。即著晒火,怨港女幾句,即 block 電話 、Facebook、WeChat﹗激死我激死我,好似我錯咁款 ﹗
2018-05-08
2019-02-02 255 views
食物質素一般,這次點選了豬肋骨,沙律同牛扒但味道一般,sauce有點過鹹,老實講真係對食物質素有啲失望,呢個質素會覺得收費略嫌貴咗d,而且職員服務態度一般,所以基本上99%唔會再去。
2018-12-31 274 views
呢間CAFE其實經過好多次,但從來未幫襯過。今次同朋友想坐得舒服,傾計食個BRUNCH,就揀左呢度!剛來到真係冇咩人,慢慢3-4點就開始坐滿人咁滯。食過之後,我地都覺得食物質素幾唔錯吖!值得一試!睇睇我地食左咩先👇牛油果香芒蝦藜麥沙律:兩個人食,份量好充足,幾鐘意個沙律汁,酸酸甜甜好醒胃!係當日食既牛油果唔夠新鮮,扣左少少分。牛肉塔可飯:聽講係呢間CAFE的招牌,有牛肉醬、牛油果、蕃茄粒、蔬菜等撈埋米飯一齊食,正呀好好味經典法式吐司:好驚喜個法式吐司做得好好味!外面香脆,內裡亦充滿牛油香,大讚!熱卡布其諾:飲品就正正常常,未算好出色啦。

熱卡布其諾:飲品就正正常常,未算好出色啦。
$150 (Lunch)
2018-11-29 591 views
食物都算正正常常,反而飲品有啲特色。叫左個明太子意大利麵,都唔錯。餐廳地理位置算方便,但個環境就麻麻地,可能因為太開揚。可惜嘅係限時食,唔太岩一班人聚會。總體來說,都推薦大家一試。
2018-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 明太子意大利粉
2018-11-14 688 views
位於美麗華二期地庫嘅餐廳,隔離就係collect point 牌子系列,買完衫咁攰梗係要坐低食餐飯啦餐廳環境係全開放式,裝修幾得意,好適合一班朋友坐低傾計叫左個set 有前菜 主菜 pasta 同甜品加餐飲第一個starter 係*日式蟹肉沙律* 個酸酸甜甜嘅汁好開胃*肉眼扒配薯菜* - 我地叫左medium rare 嘅肉眼扒,肉質控制得唔錯,部份位置幾tender,個gravy 值得一讚Pasta 揀左 *黑松露雜菌意粉* - 食落唔會太溜,小編最怕食到好滯,但呢個唔會,可以一試最後食呢個*士多啤梨班㦸*🍓 - 呢個充滿驚喜,熱辣辣上加上cream 同士多啤梨醬真係好滿足總括黎講唔錯,食到好滿足之餘仲可以好好坐底傾計

餐廳環境係全開放式,裝修幾得意,好適合一班朋友坐低傾計

叫左個set 有前菜 主菜 pasta 同甜品加餐飲

第一個starter 係*日式蟹肉沙律*
個酸酸甜甜嘅汁好開胃

總括黎講唔錯,食到好滿足之餘仲可以好好坐底傾計
2018-11-02 555 views
因為地點就腳,又有折,所以黎食生日飯!我地有2個小朋友,佢地安排左坐坐化位。整體來說,食物賣相靚,味道一般,pancake燶曬底,侍應應接不暇(太忙),但態度不錯!最難接受係食物太少份量,性價比薯條好受小朋友歡迎!食物味淡
  • Charcoal  Toast  Box
約左好耐冇見嘅朋友見面, 因為要就朋友放工位置, 所以就揀左尖咀一間大家就腳嘅地方😆先講餐廳位置真係好方便, 因為就係正 Mira 樓下, 大家更加可以係附近衫舖行完街走去食飯有三個人關係, 我地先叫左一個二人 dinner set, 再另加野食。Set 包左一個沙律, 有好多蟹肉, 而沙律汁仲係芒果, 甜甜地唔錯😊之後就係唔係 set 裡面嘅青口....個汁.....真係太鹹啦鹹到要不停飲水....但係青口都新鮮~之後嘅 Fish & Chips....又係有 D 失望, 除左薯條唔太熱之外.....3舊魚仲少得好可憐仲唔夠脆而野菌意粉就好 D , 意粉煮得軟硬適中而且都夠汁, 味道都剛剛好, 所以都不過不失。然後因為份量太少嘅關係....所以嗌多個飯, 海膽飯配煎新鮮帶子。都係有同樣嘅問題....太鹹啦而帶子就幾新鮮最後係餐嘅士多啤梨 pancake, 黎到時我地都有個疑問.....呢個係 Pancake? 不過好彩味道都唔差只係再香 D 蛋味會更好, 應該落得太多麵粉啦!總結: 我地 3個人 Total 都食左成 600幾, 每人要 200幾蚊....但係份量真係太少! 係比正常

蟹肉沙律

鹹到要不停飲水....但係青口都新鮮~
白酒煮青口

仲唔夠脆
Fish & chips

而野菌意粉就好 D , 意粉煮得軟硬適中
而且都夠汁, 味道都剛剛好, 所以都不過不失。
野菌忌廉意粉

而帶子就幾新鮮
鮮帶子海膽飯

只係再香 D 蛋味會更好, 應該落得太多麵粉啦!
士多啤梨班戟

總結: 我地 3個人 Total 都食左成 600幾, 每人要 200幾蚊....但係份量真係太少! 係比正常少
而味道有部分太鹹啦!希望下次再去食會有改善啦....
2018-10-18
2018-10-28 361 views
間野食過3次,味道唔差wo係價錢有小小貴明太子櫻花蝦意粉 係必食次次都叫,勁好食食過佢d飯係正路,pizza都唔錯佢waffle 都好食不過可能地方比較隱蔽,真係平時唔多人係假日夜晚多人可能無咩人,唔覺得侍應趕客,態度正常其實真係無人講到咁差
間野食過3次,味道唔差wo
係價錢有小小貴

明太子櫻花蝦意粉 係必食

次次都叫,勁好食

食過佢d飯係正路,pizza都唔錯
佢waffle 都好食

不過可能地方比較隱蔽,真係平時唔多人
係假日夜晚多人
可能無咩人,唔覺得侍應趕客,
態度正常
其實真係無人講到咁差

蝦  明太子意粉
蝦  明太子意粉
2018-10-13 341 views
性價比問心真係唔高明太子意粉比較鹹 有份炸魚薯條無乜魚食 薯條又少 不過都幾脆既拿玻里意粉非常一般 我覺得比盡都只係值四五十蚊個$138既toastbox真係無言 本身已經覺得以呢個甜品黎講佢比較貴 點知麵包邊又唔脆 賣相又一般 真係唔值呢個價服務態度方面 個個比人感覺都無乜耐性 好似趕收工咁 其實食完都唔覺飽不過又唔想再係度食 就走左啦最後四個人食左差唔多七百蚊 感覺唔抵💔好就好在個日無咩客人食野 唔會好似其他店咁趕你走既
性價比問心真係唔高
拿玻里意粉非常一般 我覺得比盡都只係值四五十蚊

服務態度方面 個個比人感覺都無乜耐性 好似趕收工咁
其實食完都唔覺飽不過又唔想再係度食 就走左啦
最後四個人食左差唔多七百蚊 感覺唔抵💔
好就好在個日無咩客人食野 唔會好似其他店咁趕你走既
2018-09-30 512 views
好好食呀😉用既日系咖哩 食落甜甜地 紅蘿蔔🥕蟹每啖都有好正既咖哩香味 主菜既軟殻蟹正炸得脆身 ✌🏻由於炸粉唔係落太多 食落口唔會黏牙 非常好👍🏻仲要個sauce 不太辣 唔會嗆親 係得得地一個80蚊餐 豐富又好食 幾合理呀個價錢
好好食呀😉
仲要個sauce 不太辣 唔會嗆親 係得得地
一個80蚊餐 豐富又好食 幾合理呀個價錢
2018-09-30 361 views
放假又到TST放風, 3點幾食第一餐是常識吧!以前食過Hysan果間, 比個pancake吸引住, 終於可以再食啦!雞翼味道正常, 明太子carbonara, 黑松露就食得多, 明太子就少見, 又煮得幾香幾好味, 要encore 再encore啊!主角出場, 呢個pancake同出面果d空氣pancake唔同, 雖然都係日本野, 熱辣辣用鑊仔上, 有水果topping, 即刻降低左油膩感, 好清新
放假又到TST放風, 3點幾食第一餐是常識吧!

雞翼味道正常,

明太子carbonara,

明太子Carbonara

必叫pancke
2018-06-24
$200 (Tea)
明太子Carbonara
必叫pancke
2018-09-22 381 views
去完旅行返嚟,當然係約好姊妹食飯派手信啦!去完旅行食盡好嘢,quota已用盡,所以選擇這餐廳是有原因的。這間餐廳嚟過好幾次,食物唔太heavy,樣樣都清清地,好味之餘,食多左都唔會太有罪疚感,不過女士們特愛的甜品例外,這𥚃的各款甜品都唔錯,尤其係甜品pancake好好味,夠特別,會配上cream cheese及楓糖,每次嚟都必定會叫,係必食之選,雖然望落有點heavy,但相信冇女仔可以抗拒甜品的魔力,所以最啱與姊妹們分享~
2017-11-02
Type of Meal
Dinner
  • Dutch baby pancake
  • sangria
  • 香草沙律風乾火腿薄餅
2018-08-29 621 views
準時放工,約了食飯未夠鐘,下雨天不想隨街蕩,找個靜靜的地方小休。難得訂枱可儲分兼有折,趁餐廳未多人前入座,享受放鬆下。無花果煙三文魚沙律羅馬生菜、火箭菜、生紫洋䓤、煙三文魚、蕃茄切粒上、新鮮無花果、配上芝麻醬。蔬菜爽口,蕃茄鮮甜,無花果沒有想像中甜,芝麻醬不算太濃,沒有把食物鮮味搶走。不錯的清新之選。Grapefruit cucumber lemon green tea (hot with pot)飲品沒有附加糖,甜味來自生菓中的糖。本身西柚及青瓜是帶苦澀味,檸檬皮亦帶苦,反而茶沒有太濃的綠茶澀味,可能已經被其他帶苦的中和了。一同浸泡在茶裡如果平時已經不好這種苦澀的人,未必可以接受。個人覺得可以接受,起碼喝得出食物本來的原味。慢慢地喝,發現頗能幫助消化省腸的,下攤聚會又可以大吃喝了~~

難得訂枱可儲分兼有折,趁餐廳未多人前入座,享受放鬆下。

2018-08-28
2018-08-28 450 views
一班人一齊食晚餐😂地點係美麗華 lowery farm果邊 搵路搵到傻🤣減肥叫左幾個沙律😨牛油果沙律份量偏少🌚🤢 牛油果又未熟曬,價錢又唔便,水果係幾新鮮既,但唔係好抵食。呢個三文魚好似唔係好新鮮,有少少hea...小食要讚下幾好食既,個薯條同d肉醬幾夾又加少少sour cream青口份量都可以,但味道偏淡。

減肥叫左幾個沙律😨
呢個三文魚好似唔係好新鮮,有少少hea...
青口份量都可以,但味道偏淡。
2018-08-21 323 views
訂左6:30 去到一個人都無好多位,咪行陣出面時裝店6:45到佢話比唔到折我,因為我遲到我話見無人所以咪唔入黎住佢話都唔得,本來都算想照食。問個職員我而家訂番,做唔做到比我職員一口講唔得,算! 諗住照食,但一個二個無心做咁,走為上著真係明白點解會間野無人根本都無心做,嚴重趕客!
我話見無人所以咪唔入黎住
職員一口講唔得,算!
諗住照食,但一個二個無心做咁,走為上著
真係明白點解會間野無人
根本都無心做,嚴重趕客!