今日絕對是慕名而來的,睇到好多報章介紹,知道是何必館資深班底,亦有名廚坐陣,出品有保證。先講環境氣氛,清雅舒適,唔會一片喧鬧,讚!前菜小食竟然有蜜糖合桃同腰果,大大碟,十分慷慨;店員見你杯茶半滿,會主動替你添茶,很窩心,我同老婆食得好開心。食物方面,叉燒係必食的,我真係好耐無食過,厚切半肥瘦叉燒了,帶少少燶邊,肉質軟嫩,食完第一舊,我忍唔住叫左碗飯,haha!紅米脆皮腸,望落似炸兩,其實外層係腸粉皮,十分通透;內裡應該係春卷,脆卜卜,大大隻蝦,外軟中間脆,再加埋蝦嘅質感,真係3種感受於一身,正!灌湯小籠包,賣相統一,每粒 size、形狀都一樣!用筷子輕輕夾起,立時感覺到裏面嘅肉餡墜落,小籠包外皮厚薄得宜,感覺有韌性,足夠承住湯汁不漏,肉餡好鮮甜,湯汁清鮮。佢哋個豆瓣醬都係百搭,十分惹味,一定要試!童年回憶,懷舊芝麻卷,「菲林」晶瑩剔透,充滿光澤,邊咬邊啜,滑溜溜的,我喜歡大口咬,老婆就愛把整條「菲林」張開來吃,十分有趣!最後,各自點了甜品,即磨合桃露和蛋白杏仁茶,口感順滑易入口,非常香濃,完美嘅句號,定必再來!

2023-05-06
$300 (Lunch)
  • 紅米脆皮腸
  • 懷舊芝麻卷