📍慢煮 - 觀塘慢煮係一種利用較低溫度長時間加熱嘅烹飪方法🔥目的要帶出原材料嘅最佳效果💯但因為要用到嘅時間成本一啲都唔低💸所以一般慢煮都要起碼過百蚊先有交易🤝🏻之前係觀塘食過一間慢煮屋平民價就有交易😍最近得知佢搬左落下面舖位😋咁抵食嘅餐廳今次帶埋老公仔二訪支持下先🫶🏻🐂美國牛板腱丼 $88食慢煮就梗係要試下牛啦🐂唔好以為價錢相宜食物質素就會有影響😂老闆特選高質牛肉用低溫烹調火候掌握好好🔥牛味豐富而肉質又唔會韌🤤加8蚊仲可以轉烏冬自製流心蛋烏冬🥰食落有滑嘟嘟有嚼口有蛋香🍳🍯蜜脆鮮活鰻丼 $98呢個鮮活鰻非常有驚喜👍🏻食落鮮嫰冇骨感😍岩晒我呢類唔識食骨嘅鰻魚愛好者❤️而且食落脆鱔嘅魚香味好突出💯點餐時連老闆讚我哋識食😋因為喺香港好難得搵到咁新鮮嘅星鰻👍🏻而且呢個價錢食到咁高質素嘅鰻魚丼CP值認真高啊!🍱跟餐小食:🔸️香煎鵝肝 (跟餐加$30)鵝肝表面煎得好乾身有鹽香🫧咬落豐富油香!雖然邪惡不過真係冇得輸😈🔸️芝士雞翼 (跟餐加$10)10蚊有2隻雞翼而且上面芝士好拉絲🧀仲可以拉到超高添🤣有得玩又有得食!🍹飲品🥭芒果菠蘿乳酸飲品🍍 (跟餐加$12)🍫唂咕咖啡☕️ (跟餐加$12)飲品方面都好多選擇🥭
📍慢煮 - 觀塘

🐂美國牛板腱丼 $88

🍯蜜脆鮮活鰻丼 $98

🍱跟餐小食:

🔸️香煎鵝肝 (跟餐加$30)

🔸️芝士雞翼 (跟餐加$10)

🍹飲品

🥭芒果菠蘿乳酸飲品🍍 (跟餐加$12)
🍫唂咕咖啡☕️ (跟餐加$12)
飲品方面都好多選擇🥭芒果菠蘿乳酸特飲飲落好清爽✨飲完零舍開胃🤗唂咕咖啡有咖啡香又有朱古力香🍫可以自己加糖奶控制甜度!

老闆好健談同我哋吹咗陣水👯🏻‍♀️閒聊中得知樓上佢仲開咗間專門食鱔嘅舖頭🤤CP值一樣咁高好抵食!下次我哋再嚟觀塘搵食嘅時候切勿錯過👍🏻😋